Hoe vier je het Suikerfeest?

01-04-2022

Hoe vier je het Suikerfeest?

Wie Suikerfeest zegt, zegt Ramadan. Ben je moslim(a) dan weet je daar natuurlijk alles van. Is dat niet het geval, maar ben je wel benieuwd naar hoe je het Suikerfeest kunt vieren? Of ben je uitgenodigd voor het Suikerfeest en wil je wat meenemen? Lees verder en je weet precies hoe de vork in de steel zit inclusief tips voor het Suikerfeest zelf. 

Eerst even wat context: Ramadan, de vastenmaand

Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender; een kalender die wordt bepaald door de maan. De Ramadan begint wanneer het eerste streepje van de maan zichtbaar wordt. De precieze dag verschilt dus per jaar. Een van de meest bekende onderdelen van de Ramadan is het vasten: moslims eten en drinken dan niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Deze vastenperiode is bedoeld om maximaal te kunnen focussen op dat wat echt belangrijk is: goede daden verrichten, de Koran lezen en tijd besteden aan familie en vrienden. Na al die focus en relatieve soberheid is het aan het eind van de Ramadan tijd voor feest: het Eid al-Fitr oftewel het Suikerfeest zoals het ook wel genoemd wordt vanwege de enorme hoeveelheid zoete gerechten die dan op tafel verschijnt. Je viert het Suikerfeest met je familie. Iedereen trekt z’n mooiste outfit aan en deelt cadeautjes uit.

Suikerfeest lekkernijen

ls je van zoet houdt, dan klinkt alleen de naam Suikerfeest al veelbelovend. Maar wie de volgeladen tafels ziet, loopt onvermijdelijk het water in de mond. Baklava, roomboterbroodjes, walnoot ghribia koekjes, oreobonbons, chebakia of gefrituurde rghaif. Dat klinkt niet alleen waanzinnig lekker, dat is het ook. Zeker als je er samen met je familie van kunt genieten. Let wel op: als je het Suikerfeest begint met zoetigheid en daarna niet meer stopt, geef je je bloedsuikerspiegel zo’n grote boost dat-ie gaat schommelen. Geef jezelf, je gezin en je familie daarom de gelegenheid de zoete heerlijkheden af te wisselen met een vlees- of couscousgerecht. Een paar kleurrijke tajines op tafel staat ook nog eens hartstikke gezellig. Eet ook niet te veel tegelijk, maar neem meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag.

Style die Suikerfeest tafel maar!

Lekker eten is één ding, maar vergeet de presentatie niet. Drapeer een kleurrijk tafelkleed over de eettafel, zet goudkleurig of prachtig groen bestek klaar in hoge bekers zodat iedereen kan pakken wat-ie nodig heeft en vul karaffen met drinken. Ook een theepot en theekopjes mogen niet ontbreken. Taartplateaus zorgen verder voor een speelse afwisseling in hoogte en naast hun ranke voet blijft nog voldoende ruimte over voor die schaal met amandelkoekjes die je schoonzus straks meeneemt.

Suikerfeest musthaves

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus check bijtijds of je de juiste bakvorm(en) in huis hebt om de gewenste gerechten te maken. Mocht je nog een nieuwe vorm nodig hebben: siliconen bakvormen hoef je niet in te vetten en je baksel komt er vrijwel moeiteloos uit. Is je gerecht wat groter, dan zijn metalen of glazen bakvormen met een harde zijwand praktischer. Ingrediënten, recepten, beslagkommen, (oven)schalen en mixer bij de hand? Bakken maar! En eh… al die smakelijke overvloed is uiteraard heel erg welkom, maar je hebt wel grote kans dat er wat overblijft wanneer je laatste familielid de deur uitstapt. Dat los je op door genoeg bewaarbakjes bij de hand te hebben waarin je de gerechten en hapjes nog enkele dagen goed houdt. Of je geeft ze mee aan je zus, zwager of tante. Ik zou zeggen: trek je mooiste kleren aan, regel wat cadeautjes voor je gezelschap en geniet van het samenzijn.

Prettig Suikerfeest / Eid Mubarak!