4x warme dranken voor de herfst en winter

11-09-2022

4x warme dranken voor de herfst en winter

Maximaal willen genieten van de kou, betekent maximaal genieten van warme dranken. Een mok tjokvol warmte die de kleur doet terugkeren op je blauwe lippen en het gevoel in je verkleumde handen of die van je lief. Lees verder en verdiep je in de wondere wereld van koffiebonen, theebladeren en cacao. Van drankjes met of zonder suiker, van chocolademelk vegan style, van drankjes met alcohol of juist niet, of downright gezonde drankjes.

Vegan warme chocolademelk

Veganistische warme dranken zijn er genoeg. In een gewone kop koffie of thee zit immers geen melk. En uitbundiger varianten als cappuccino’s, latte macchiato en zelfs flat whites zijn prima te maken met plantaardige amandelmelk, sojamelk, havermelk of kokosmelk. Datzelfde geldt voor vegan warme chocolademelk die je heel gemakkelijk zelf maakt, daar heb je geeneens een fancy koffiezetapparaat voor nodig. Verwarm gewoon enkele eetlepels cacao met plantaardige sojamelk in een pannetje en blijf roeren tot de drank warm genoeg is. Voeg dan naar wens suiker of een andere zoetmaker toe en je chocolademelk is klaar.

Het ‘lekkere’ zit hem vooral in de presentatie. Giet je vegan chocolademelk in een kleurrijke mok of kies voor één van gehard glas zodat je ook aan de buitenkant de opbouw van jouw chocolademelk kunt zien. Dat is vooral leuk als je ‘m daarna verder aankleedt met een flinke dot vegan slagroom en vegan marshmallows – beide zijn gewoon te koop bij de supermarkt. Extra vrolijk wordt het als je er vervolgens wat cacao en karamelsnippers overheen strooit. Duw tot slot nog een origineel Oreo-koekje in de slagroom en er is een serieus vegan feestje gaande in die mok van jou.

Chai tea latte: Indiaas genieten

Thee is er in talloze varianten. Heb je ze allemaal al een keer geprobeerd? Dan ben je toe aan een chai latte! Chai is Indiase thee, chai tea latte is Indiase thee met warme melk. Thee met melk klinkt misschien als iets uit grootmoeders tijd, maar dankzij de kruidige chai ontstaat een drank met een meer dan pittig karakter. De spices die hiervoor gebruikt worden zijn: kruidnagel, peper, kardemom, steranijs, kaneel en gember. Dat wil je proberen, toch? Helemaal als je van kruidige warmte houdt. Zo maak je het:

Zet thee met een theezakje chai tea latte. Het is belangrijk de thee goed te laten trekken in een theeglas, zodat-ie krachtig van smaak wordt. Laat het theezakje gerust 3-5 minuten in het hete water zitten. Verwarm ondertussen 250 ml soja-, amandel- of koemelk en schuim de melk lekker op. Schenk nu de melk bovenop de thee (wel eerst het theezakje eruit halen) en strooi er een beetje kaneel of kurkuma overheen. Geloof me: met dit drankje weersta je moeiteloos elke herfststorm (of sneeuwbui). Dit witte drankje steelt de show in een mooie mok. Ze is bovendien suikervrij en de kruiden zijn erg gezond voor je. Een drankje om met volle teugen van te genieten dus.  

Irish coffee

Een diner afsluiten met een gewoon kopje koffie? Saai! Met een onvervalste Irish coffee begint de avond pas echt. Whiskey geeft deze warme drank een stoere twist met lobbige slagroom als perfecte zachte tegenhanger. Eigenlijk heeft deze drank alles wat je nodig hebt op een gure avond. Het enige dat je ervoor in huis hoeft te halen is: (bruine basterd)suiker, whiskey, espresso, slagroom en kaneel die je precies in die volgorde in grote dubbelwandige koffieglazen schenkt. Los daarbij eerst de suiker op in een klein beetje kokend water voor je de whiskey erdoorheen roert. Tip: als je de slagroom niet te stijf klopt én via de achterkant van een lepel in het glas schenkt, blijft ze op de whiskey-koffie drijven. Is dat gelukt, dan wil je dat natuurlijk ook showen. Transparante glazen zijn dan precies wat je nodig hebt. Maak je Irish coffee af met snippers van een vanillestokje. Sjieker dan dit, wordt het niet.

Salted caramel latte

Nog zo’n succesnummer is de latte macchiato. Maar met de komst en enorme populariteit van salted caramel kon een huwelijk tussen die twee niet uitblijven: de salted caramel latte. En ook dit warme drankje, maak je natuurlijk gewoon zelf. Giet een ruime eetlepel saltedcaramelsiroop (gewoon te vinden in de supermarkt) onderin je hoge latte-glas. Schuim voldoende volle melk op en schenk het bovenop de siroop. Zet vervolgens een kopje espresso en schenk dit voorzichtig middenin het glas. Je zult zien dat de espresso eerst in de opgeschuimde melk verdwijnt om daarna onderin het midden weer zichtbaar te worden. It’s a kind of magic! Spuit een flinke toef slagroom bovenop je latte, sprenkel er nog een beetje van de siroop overheen en bestrooi met karamelblokjes. Gebruik voor je salted caramel latte mooie macchiato-glazen en je feestelijke latte lijkt wel te zweven.

PS Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor het serveren van je warme drank? Lees dan deze blog met 5 unieke manieren voor het serveren van je koffie of thee.