3 tips voor een verrassend lekkere BBQ

12-08-2022

3 tips voor een verrassend lekkere BBQ

Je port de kolen op tot ze roodgloeiend zijn. Trekt een biertje uit de koelkast. En installeert je op het terras of op je balkon. Niks meer aan doen.

Er is weinig zo zomers als buiten zitten met een koel drankje in je hand terwijl de geur van de barbecue in je neusgaten dringt. Daar hoeft niet eens de zon voor te schijnen. Begint je maag al te knorren? Check dan eerst even hieronder hoe je die ene perfecte hamburger maakt én wat zeker niet mag ontbreken op je boodschappenlijstje. Enjoy summer!

BBQ’en met vlees, vis en… groente!

Times are changing. En dat is eigenlijk wel zo lekker. Vroeger lag de barbecuegrill tot de rand toe gevuld met hamburgers, worstjes en shaslicks en keek niemand op van vijf stuks vlees de man. Maar ergens in de afgelopen jaren heeft dat vlees gedeeltelijk plaatsgemaakt voor zalm (lekker met fijngehakte bosui en een slice citroen) of groente (tip: een gepofte aardappel met knoflooksaus en wat bieslook, of warme rode vruchten in folie voor bij het dessertijs). Laat het geijkte boodschappenlijstje dus los en werp - voor je de supermarkt in rent - eerst even een blik op internet en verras jezelf en je gasten met enkele nieuwe BBQ-gerechten.

 

Barbecueën: twee onmisbare BBQ-tools

Welk BBQ gerei je nodig hebt, hangt helemaal af van je barbecueplannen. Met een paar spatels kom je natuurlijk al een heel eind. Maar wil je met weinig moeite toch wat extra’s op tafel zetten? Gebruik dan eens een vleesmarinadeset. Hiermee verander je een gewoon stukje vlees heel simpel in een echte smaaksensatie, want met de set dringen alle marinadekruiden nog beter in het vlees. Nog zo’n favoriet is de thermometervork die je precies vertelt wat de kerntemperatuur van het vlees is. Met zo’n vork weet je zeker dat je je gasten een gaar stukje vlees voorzet én draai jij je hand niet meer om voor een rare of medium stukje biefstuk.

De lekkerste hamburger maak je zelf

Voor elke vleesliefhebber geldt: de slager is je beste vriend. Maar de echte hobbykoks en barbecue liefhebbers maken die hamburger natuurlijk gewoon zelf. Met een vleesmolen met tafelschroef gaat de molen geen kant uit, terwijl jij zelf gehakt draait van het rundvlees. Meng het verse gehakt met wat peper en zout en eventueel een uitje en kneed het in die kenmerkende platte hamburgervorm of gebruik een hamburgerpers. Schroei de hamburger vervolgens dicht op de grill en laat ‘m in een paar minuten gaar worden. Ik garandeer je: je proeft het verschil.

Op een zwoele zomeravond mogen zonnige cocktails natuurlijk niet ontbreken. Ontdek hier hoe je cocktails maakt die je gasten omver blazen.