Nieuw servies kopen: waar moet je op letten?
Je weet het gelijk als je op een witgedekte eettafel met glinsterend zilverkleurig bestek afstapt: dit wordt een chic etentje. Terwijl je een dag later, op het verjaardagsdiner van je buurvrouw, naar de feestelijk gedekte tafel kijkt en gelijk de conclusie trekt: wat een gezellige boel. Kortom: sta je op het punt om nieuw servies aan te schaffen, dan gaat dat verder dan alleen het uitzoeken van wat borden uit praktische overwegingen. Nieuw servies bied je een kans om je persoonlijke stijl te laten zien, je eetgewoonten te weerspiegelen en een tafel te dekken die jouw gasten verwelkomt met warmte en stijl. Maar welk type servies heeft welk effect? Hoeveel borden heb je eigenlijk nodig? En wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende materialen? Geen stress! Met deze handige checklist wordt het vinden van jouw ideale servies een appeltje/eitje. En daarna… op naar de webshop!
Hoeveel borden/servies heb je nodig?
Een complete serviesset bestaat uit ontbijtborden, dinerborden, (soep)kommen of diepe borden, schalen en gebaksbordjes. Hoeveel jij daarvan precies nodig hebt, hangt vooral af van het aantal personen in jouw huishouden. Maar nemen je kinderen regelmatig vrienden mee of schuift je vader elke vrijdag aan, dan tel je die uiteraard ook mee. Woon je in je eentje, dan heb je in principe aan vier stuks genoeg. Houd ook het volgende in gedachten:
• Organiseer je graag etentjes? Het gemiddelde aantal tafelgenoten is het minimale aantal borden dat je nodig hebt.
• De grootte van je woning is ook bepalend. Woon je in een studio, dan is een 21-delig bordenservies net wat minder handig. Koks met een kleine keuken kunnen er overigens ook voor kiezen om de basisstukken in de keukenkastjes op te bergen en de extra onderdelen van het servies − uitsluitend bedoeld voor feestjes en verjaardagen − op te bergen in een doos op zolder.
• Was jij na elke maaltijd het gebruikte servies gelijk af of staat het zeker nog een dag in de vaatwasser? Is dat laatste het geval, dan doe je jezelf een groot plezier twee keer zoveel borden aan te schaffen als je gezin groot is. (Dus acht borden voor vier gezinsleden.)
Welk type servies heb je nodig?
Zet jij dagelijks borden en kommen op tafel waarbij minstens de helft een scherf mist, dan is er weinig zo satisfying als een volledig bij elkaar passend servies. Zo’n volledig heel servies is trouwens niet alleen mooi, het brengt ook rust aan tafel, mocht je nog een extra argument nodig hebben om lekker in te slaan. Nou bestaat een compleet servies uit dinerborden, ontbijtborden, schalen, soepborden, kommen, gebaksbordjes, kop-en-schotels en mokken. De vraag is: welk type servies heb je nodig? Want eerlijk is eerlijk: soep smaakt even lekker uit een grote kom en wat je op een schaal kan presenteren, valt ook aantrekkelijk op een ontbijtbordje te rangschikken. Daar staat tegenover dat een overdadig gedekte tafel met alle toeters en bellen wel een bepaalde sfeer oproept. Hou je d’r van? Leef je dan lekker uit. Zoals ik aan het begin van dit blog al zei: je servies is meer dan een optelsom van praktische redenen.
• Zijn de basics genoeg? Beperk je dan tot dinerborden, ontbijtborden en kommen. Daar kun je vrijwel alle soorten gerechten op kwijt.
• Ga jij voor de full experience? Dan vormen veeldelige serviessets je eerste selectiecriterium.
• Zit je daar tussenin? Kijk dan kritisch naar je eetvoorkeuren. Ben je bijvoorbeeld meer een saladeliefhebber dan een soepeter? Vul dan de basics aan met een paar fraaie schalen waar je regelmatig plezier van zult hebben en laat de soepborden achterwege.
Welk materiaal servies is het best?
In je zoektocht naar nieuw servies gaat de meeste aandacht uit naar het uiterlijk. Toch zou ook het materiaal een belangrijk aandachtspunt moeten zijn. Porselein servies heeft namelijk andere eigenschappen dan aardewerk servies. En dan kom je online ook nog allerlei termen tegen als keramiek en stoneware. Om gelijk maar even helderheid te scheppen: keramiek is de verzamelnaam voor aardewerk, stoneware en porselein die van klei of aarde worden gemaakt. Het verschil ertussen zit ‘m in de baktemperatuur en de afwerking. Zo wordt aardewerk gebakken op een relatief lage temperatuur. Het is wat zwaarder en poreuzer dan porselein. Heeft het aardewerk een glazuurlaag dan is je bord minder gevoelig voor krassen. Stoneware servies wordt op een hogere temperatuur gebakken dan aardewerk en is daardoor sterker. Vergelijken we al deze typen keramiek met porselein, dan komt de laatste als opperkrachtpatser uit de bus. Porselein wordt op de hoogste temperatuur gebakken en is daardoor beter bestand tegen een stootje. Dit soort servies is meestal lichter en houdt zich bovendien net wat beter in de vaatwasser. Porselein is namelijk niet poreus en aardewerk wel. Vooral als het aardewerk niet geglazuurd is, kan het minder mooi worden na heel veel wasbeurten.
De stijl van het servies (modern, kleurrijk of juist ingetogen)
Hou je van strakke lijnen, dan is de kans groot dat je in eerste instantie uitsluitend kijkt naar klassiek wit of zwart servies. Ben je wat flamboyanter van aard, dan trekt servies met opvallende patronen of romantische bloemen je meer. Als je gevolg daarvan is de stijl van je servies vaak een weerspiegeling van wie je bent. Neem daarnaast de volgende overwegingen mee:
• Wit servies creëert een ingetogen stijl en past overal bij en de kleur vervaagt niet.
• Wit en zwart servies zijn tijdloos en matchen moeiteloos met de andere tafelaccessoires.
• Kleurrijk servies geeft je eettafel een chique restaurant-vibe, ook op een gewone doordeweekse dag.
• Servies met vrolijke prints voegen een vleugje optimisme toe aan elke maaltijd.
• Servies in pasteltinten zijn juist weer een ster in het creëren van zachtheid in elk seizoen. Ideaal voor zowel zomerse diners in de tuin als stille winteravonden als er buiten een dik pak sneeuw ligt.
Overige aandachtspunten bij de aankoop van een nieuw servies
• Check of het servies vaatwasmachinebestendig is. Als dat niet zo is, is dat ook geen probleem. Samen ouderwets de afwas doen, kan een leuke activiteit zijn.
• Kan je op een later moment onderdelen bijkopen als er een kom of bord kapot gaat?
• Bepaal je budget voordat je gaat shoppen. De keuze is enorm en dit helpt je om een eerste schifting te maken én om later geen spijt te krijgen van je aankoop.
Servies uitgezocht? Dan kan nu je zoektocht naar een lekker recept beginnen!