Steel de show met zomerse cocktails en mocktails

17-07-2023

Steel de show met zomerse cocktails en mocktails

Het is zomer en dat is bij uitstek hét seizoen om enthousiast aan de slag te gaan met een cocktailshaker. Maar waarom ‘shaken’ we een cocktail eigenlijk? Shaken is de meest efficiënte manier om zo snel mogelijk ingrediënten met elkaar te vermengen. Suiker drijft op alcohol, citrussap drijft weer op suiker en door deze ingrediënten te shaken, worden ze gemixt. Maar niet alle cocktails worden geshaket. Wanneer je hoofdzakelijk spirits (sterke dranken) gebruikt, hoef je de ingrediënten alleen te ‘stirren’, ofwel al roerende met elkaar te vermengen. Een andere techniek is het ‘gooien’ (ook wel ‘rollen’ of ‘throwen’ genoemd) van een cocktail. Dit doe je wanneer je delicate ingrediënten gebruikt waarvan de structuur bewaard moet blijven.

 

Shake it baby!

Verschillende soorten bereidingswijzen vragen om verschillende soorten shakers:

  • We starten met de Boston shaker, ook wel de Two-Piece shaker genoemd. Deze tweedelige cocktailshaker bestaat uit een (metalen) shaker en een mengglas: het Boston. Dat verklaart ook direct de naam van de shaker. Dit type shaker is groot genoeg om meerdere (dezelfde) cocktails in één keer te maken. Voor de thuisgebruiker van deze shaker geldt wel: oefening baart kunst en voorzichtig is geboden in verband met het glazen Boston! De Negroni is een cocktail die je maakt door deze te stirren in een Boston shaker; zo worden de spirits op de juiste manier met elkaar vermengd.
  • Wanneer zowel de shaker als het mengglas van de Boston shaker van metaal zijn gemaakt verandert de naam in een Tin Tin shaker. Het mengglas van de Tin Tin shaker wordt een ‘cheater tin’ genoemd. Vergeleken met de Boston shaker, is de Tin Tin-variant lichter en daardoor makkelijker in gebruik. Een ander groot pluspunt aan dit type shaker is dat je cocktails goed gekoeld worden tijdens het shaken. Dat is te danken aan het metalen materiaal. De cocktail Bloody Mary maak je door de ingrediënten te throwen in een Tin Tin shaker. Dat is de juiste manier om deze cocktail, met vers sap als belangrijk ingrediënt, te maken.
  • Waar de Boston shaker en de Tin Tin shaker bestaan uit twee delen, is er ook nog een driedelige shaker, namelijk de Cobbler shaker. Naast een groot en een klein deel, heeft deze soort shaker een zeef. De Cobbler shaker is zeer geschikt voor doe-het-zelf thuisgebruik. Want: gemakkelijk te verkrijgen en gemakkelijk te gebruiken. De Cobbler shaker zorgt voor extra verdunning van de liquids en is daarom een perfecte shaker voor de wereldberoemde lievelingscocktail van James Bond: een Martini, ‘shaken not stirred’.
  • En last but not least: de Parisian shaker. Ook wel het paradepaardje onder de cocktailshakers. De Parisian is een mix van bovengenoemde Boston en Cobbler shakers. Ze heeft namelijk de vorm van een Cobbler shaker, maar dan zonder zeef. Deze shaker is perfect voor de ‘dry shaking’ techniek, bekend om de mooie witte schuimlaag die deze techniek creëert. Een van de meest bestelde cocktails in menig cocktailbar wordt met deze techniek gemaakt: de Pornstar Martini.

Mocktails; proef jij het verschil?

Mocktails, ze zijn niet meer weg te denken van de kaart in een cocktailbar. Een belangrijke reden hiervoor is de health trend die gaande is de laatste jaren. We worden ons bewuster van wat we eten en drinken en passen ons stap- en drinkgedrag daarop aan. Zo start en eindigt de gemiddelde stapavond eerder en zijn alcoholvrije drankjes ongekend populair. Maar hoe maak je nou een lekkere cocktail zonder dat er ook maar een druppel alcohol aan te pas komt? Dat is makkelijker dan je denkt:

Pornstar Martini mocktail recept

De welbekende cocktail met passievrucht, vanille en wodka. De Pornstar Martini cocktail is perfect voor 's avonds op het terras of om thuis te maken tijdens een cocktailavond. Maar soms wil je deze overheerlijke cocktail ook gewoon drinken zonder de volgende dag met een bonkend hoofd wakker te worden, toch? Ontdek daarom snel het recept voor de alcoholvrije variant!

 

Ingrediënten voor 2 mocktails:

  • 240 ml passievrucht sap
  • 60 ml bruiswater
  • 15 ml vanillesiroop
  • 1 passievrucht

Benodigdheden:

Stappenplan:

  1. Doe het passievrucht sap, het bruiswater en de vanillesiroop in de cocktailshaker en shaken maar!
  2. Schenk de cocktail met behulp van de strainer in een martiniglas.
  3. Garneer het glas af met een halve passievrucht.

Toch liever de variant mét alcohol? Via @borrelsenbites vind het je originele recept voor het maken van een Pornstar Martini cocktail zonder eiwit, maar wel met die heerlijke foamy laag.