Zo organiseer jij een lange borrelavond in de zomer

31-07-2023

Zo organiseer jij een lange borrelavond in de zomer

Als je goed luistert, kun je het nu al horen. Het gerinkel van ijsblokjes in de glazen, het klaterende gelach van je bestie en de zware bariton van je zwager. Komend weekend is het zo ver: dan wordt elke plek aan je tuintafel bezet door je favoriete mensen. Dat wordt lekker lang borrelen. Nu alleen nog zorgen dat de vliegen en wespen op afstand blijven én dat het eten goed blijft in de hitte. Maar hé, daar heb je mij voor. Hier komen mijn tips.

Pats! Buiten eten zonder insecten

Niks zo hinderlijk als vliegen die enthousiast over je kunstig opgemaakte salade dartelen. Of wespen die rond je hoofd zoemen terwijl jij van je Aperol Spritz nipt. Hieronder vind je maar liefst 7 tips & tricks om je maaltijd op terras, balkon of in het park insectenvrij te houden.

1 | Houd vliegen en wespen op afstand met een vliegenkap

Eten heeft op vliegen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Ze lusten bovendien alles: zoet, hartig, gekookt of rauw eten. Wil je voorkomen dat een hele familie vliegen zich tegoed doet aan jóuw maaltijd? Scherm je eten dan af met een paar vliegenkappen. Zo’n kap werkt natuurlijk ook perfect voor het op afstand houden van wespen.

2 | Herbruikbare deksels voor je drankjes

Insecten wil je liever ook niet in de buurt van je drankje hebben. Leg een bierviltje op je bierglas of scherm je wijnglas af met een papieren parapluutje waarvan je het stokje iets hebt ingekort. Limonadeglazen kun je ook afdekken met papieren cupcakevormpjes of herbruikbare deksels. Voor de kinderen zijn er limonadeglazen verkrijgbaar met een deksel erop waar een rietje doorheen geschoven kan worden. Zo kunnen ze zorgeloos genieten van hun limonade.

3 | Geuren die insecten niet waarderen

Kies voor de natuurlijke aanval en zet op tafel verschillende boeketjes van planten, bloemen of kruiden die ervoor zorgen dat insecten gelijk rechtsomkeert maken. De keuze is reuze. Wat dacht je van: lavendel, goudsbloem, kamille, citroengras, munt, basilicum, rozemarijn, chrysant en knoflook. Heb je geen tijd meer om dit te regelen? Zet dan een kan koffie en doe daarna het koffiedik in een vuurvast schaaltje. Steek de koffieprut aan met een lucifer en voilà: je wespenverjager is klaar.

4 | Gebruik kruidnagel, citroen en sinaasappel

Wespen houden ook niet van kruidnagel, citroen of sinaasappel. Voor een maximaal effect steek je wat kruidnagels in een halve citroen of in een sinaasappel en leg je deze in een schaaltje op tafel. Iets minder lekker ruikend, maar wel effectief: vul een bakje met azijn en doe daar een aantal kruidnagels in.

5 | Next stop please

De reden dat al die insecten op jouw feestelijk gedekte tafel afkomen, is dat al die geuren te lekker zijn om te weerstaan. Idee: zet een bord met oud fruit en sterk geurende limonade een eindje bij de tafel vandaan. Met een beetje geluk laten ze jou dan met rust. Ook je gasten kunnen je helpen door al te bloemige deo’s en parfums een avondje achterwege te laten.

6 | Wierook en water

Er zijn nog twee dingen waar vooral wespen niet van houden: wierook en water. De geur van wierook zal zowel wespen als muggen verjagen en jij kunt de hele avond ongestoord genieten van het buiten zijn. Wespen houden overigens ook niet van regen. Houd ze voor de gek en vul een plantenspuit met water. Zet de spuitkop vervolgens op standje nevelspray en verjaag de wespen eenvoudig met een fijne regendouche.

7 | Blow me away

Nog zo’n handige oplossing is de ventilator. Die is niet alleen lekker verfrissend voor jezelf maar houdt ook wespen (en muggen) op afstand. Die houden namelijk niet van wind. Als je geen ventilator hebt, kun je ook gebruik maken van speciale vliegenverjagers die je op tafel zet, gewoon tussen de gerechten. Dankzij de ronddraaiende propellers gaat er geen wesp of vlieg meer op je bord of op de schaal met groentespiesen zitten.

Eten buiten bewaren

Buiten eten hoort een feestje te zijn, maar brengt ook uitdagingen met zich mee als het gaat om voedselveiligheid en het lekker koel of juist warm houden van de gerechten. Geen zorgen, want met deze 6 handige tips regel jij in een handomdraai een ontspannen én veilige maaltijd in de buitenlucht.

1 | Zo lang mogelijk in de koelkast

Je kunt vers gesneden groente, vlees en eieren maar beperkt goed houden buiten de koelkast. Bacteriën groeien namelijk razendsnel op kamertemperatuur: in slechts 20 minuten verdubbelen ze in aantal. Het is dus essentieel om bederfelijke producten goed gekoeld te houden, zeker als die ‘kamertemperatuur’ stijgt naar de 28°C. Komen je gasten om 18.00 uur, maar ga je pas om 19.00 uur aan tafel? Haal dan het eten pas tegen 19.00 uur uit de koelkast.

2 | Gebruik een (elektrische) koelbox als extra koelstation

Wil je niet de hele tijd heen en weer lopen naar de koelkast, zet dan een (elektrische) koelbox naast de tafel of de barbecue. Let er wel op dat je de koelbox hebt voorgekoeld, anders is de werking ervan niet optimaal. En heb je toevallig nog wat zachte coolpacks in de vriezer liggen? Leg ze op de bodem van een schaal, bedek ze met vrolijke servetten en je houdt je courgettewraps op tafel gedurende de hele maaltijd lekker fris.

3 | Benut de schaduw

Er gaat niks boven de schaduw van bomen om de temperatuur wat te temperen. Staan die in je tuin, aarzel dan niet om de picknicktafel op te tillen en ernaartoe te verhuizen. Geen boom? Geen probleem. Span bijvoorbeeld een paar kleden boven de eettafel of plaats strategisch twee parasols op het terras.

4 | Zout graag!

Wist je dat zout de temperatuur van koud (ijs)water verder verlaagt? Pak een teil, een emmer of dichte wasmand, vul ‘m met water en voeg daar zowel zout als ijsklontjes aan toe. Plaats hier de gekoelde drankjes in en je geniet een avond lang van heerlijk frisse ice tea of een wit wijntje dat perfect op temperatuur is.

5 | Wikkel gerechten in natte doeken

Als je op pad gaat voor een picknick in het bos of een lekkere stranddag voor de boeg hebt, wikkel dan je gerechten in flink natte (hand)doeken of nat keukenpapier. Is het doek of papier opgedroogd? Gewoon even in een beekje onderdompelen en opnieuw het eten ermee inpakken. Zo smaken die sandwiches uren later nog steeds alsof je ze net hebt klaargemaakt.

6 | Koele drankjes onderweg

Als je eropuit trekt wil je natuurlijk ook je drinken koel houden. Daar zijn 3 trucjes voor:

  • Schenk je gekoelde dranken in een thermofles.
  • Wikkel flessen met drinken direct vanuit de koelkast in aluminiumfolie. Weet je wat je hier trouwens ook goed voor kunt gebruiken? De zilverkleurige isolatiefolie die je zomers in je auto gebruikt om stuur en dashboard te beschermen tegen oververhitting. Je knipt 'm eenvoudig op maat en de folie blijft met een paar elastieken goed op z'n plek zitten.
  • Vul een fles voor de helft met je favoriete limonade of ice tea en leg hem in de vriezer. Als je de fles liggend weglegt, met er bij de dop nog ruimte zijn. Wanneer de drank bevroren is, heb je die ruimte namelijk nodig om de fles aan te vullen met verse koude drank. Tegen de tijd dat jij dorst hebt, is je drankje nog perfect koel.

Je snapt het al: jij hebt alles onder controle. Dus haal de barbecue tevoorschijn, nodig je vrienden en familie uit en proost op een heerlijke zomer.