Zo organiseer je een winter-BBQ

02-03-2023

Zo organiseer je een winter-BBQ

Brandende houtblokken in de potkachel, warme glühwein in je hand en een heerlijk gegrilde maaltijd in aantocht. Voel je ‘m al? Mooi zo. Want er is geen enkele reden om je barbecue te laten verstoffen nu de temperaturen wat lager zijn. Als de lucht fris en droog is en zich een dun laagje rijp vormt op de bladeren van de bomen zijn de weersomstandigheden juist perfect voor een winterse barbecue. Die vraagt wél om enige voorbereiding. In dit blog delen we 6 onmisbare elementen voor de winter-BBQ, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Stap 1 | Een goede voorbereiding is het halve werk

De voorbereiding maakt of kraakt de barbecue-avond. Dus:

  • Begin op tijd met het opstoken van de barbecue. Het opstuwen van de temperatuur duurt bij -2﮿C nou eenmaal langer dan bij 28﮿C.
  • Check om diezelfde reden of je voldoende brandstof hebt. Het zou jammer zijn als je halverwege de avond de hele handel moet verhuizen naar de keuken.
  • Het kan handig zijn een extra warmtebron of warmhoudplaatje naast de barbecue te zetten. Bijvoorbeeld voor de satésaus; heerlijk voor bij de curryworst, samen met een handje gebakken uitjes.
  • Gebruik statafels in plaats van stoelen. Wie staat, blijft in beweging en zo krijgen je gasten het minder snel koud.

Stap 2 | Creëer warmte

Bij een winterbarbecue wil je dat je gasten vooral genieten van elkaar, het eten en de sfeer. Koukleumen hoort daar niet bij. Dat begint met je gasten te vertellen dat ze hun winterjas, handschoenen, muts en sjaal moeten meenemen.

Jij maakt ondertussen de barbecuesetting zo comfortabel mogelijk:

  • De perfecte plek: zoek een beschutte plek in je tuin zodat de barbecue en je gasten uit de wind staan.
  • Zorg voor warmte: plaats fakkels en/of zet een extra vuurkorf neer met voldoende houtblokken ernaast. Zorg voor genoeg plaids en kussens.
  • Extra sfeer: hang een lichtketting op. Die verlichting geeft niet echt warmte af natuurlijk, maar heeft wel een verwarmend effect. Het licht zorgt er bovendien voor dat je kunt zien of de hamburgers al gaar zijn.

Stap 3 | Zorg voor winters vlees voor op de winterbarbecue

Barbecueën in de winter betekent dat je je mouwen mag opstropen voor typisch wintervlees. Lees: een steak, spareribs en wild. Vallen de weersvoorspellingen tegen en gaat het flink vriezen? Kies dan in elk geval voor vlees dat snel klaar is, zoals een karbonade of vlees dat al is voorgegaard. En zorg dat alles op kamertemperatuur is voor je het op de barbecue legt, anders staat iedereen straks een halfuur op z’n maaltijd te kauwen.

Stap 4 | Vergeet de bijgerechten niet

De focus ligt bij barbecueën nog altijd op vlees en vis. Je kunt echter enorm veel meer gerechten klaarmaken met warme kolen en een kogelbarbecue.

  • Erwtensoep of gerookte tomatensoep (al was het maar om de soep op te warmen).
  • Een salade van gegrilde wintergroenten zoals pastinaak, pompoen en winterpeen.
  • Apfelstrudel of kaneelcake: de barbecue doet namelijk ook goed dienst als oven.

Extra tip: zet voor de kinderen een schaal met marsmallows en wat satéprikkers klaar naast de vuurkorf.

Stap 5 | Maak warme drankjes

Wanneer je gasten en jijzelf wachten tot het eten gaar is, is een glaasje glühwein, schnaps of cider meer dan welkom. De glühwein houdt je binnenste lekker warm, de overige drankjes doen dat niet, maar laten je in elk geval de kou minder voelen. Degene die geen alcohol wil of mag drinken serveer je warme chocolademelk met slagroom of een alcoholvrij bruin biertje.

Stap 6 | Handig servies voor een mooi gedekte tafel

Een winterbarbecue vereist geen rijkelijk aangeklede tafel met een 20-delige serviesset. Wel handig zijn kleine bordjes, kommen en stevig bestek.

Bonustip: zet de borden en kommen vooraf even in de oven zodat ze op temperatuur zijn als het eten klaar is. Daarmee sla je twee vliegen in één klapt. Zo wordt dat kommetje een fijne handwarmer én blijft het eten zo lang mogelijk warm.

Ik zou zeggen: laat die winter maar komen!