Zelf cocktails maken doe je zo

08-08-2022

Zelf cocktails maken doe je zo

Wie zomer zegt, zegt cocktails. Want of je nu een fris ogende Mojito met munt, een fruitige Sangria of een romige Piña Colada in je hand hebt: met zo’n tropisch uitziend drankje, waan je je gelijk op een zonovergoten strand. Daarin schuilt deels het geheim van de populariteit van cocktails. Want tuurlijk, een cocktail moet goed smaken, maar voordat je ook maar één slokje hebt genomen, heeft ze je al omver geblazen met haar looks. In dit blog leg ik je haarfijn uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

How to Sangria

Een van de meest populaire zomerdrankjes is sangria. Wat heb je hiervoor nodig? Om te beginnen een grote schaal, want sangria maak je niet per glas, maar in een grote hoeveelheid waar gasten de hele avond hun glas uit kunnen bijvullen. Kies voor glazen die breed genoeg zijn, zowel voor het inschenken zonder morsen als voor de stukken sinaasappel, citroen, appel en perzik die je aan het wijn en limonademengel hebt toegevoegd. Garneer de glazen alvast met verse schijfjes van datzelfde fruit (geen ander fruit dus), een rietje en/of een zomerse cocktailprikker en jouw sangria heeft al tien punten gescoord voordat iemand Salut! kan roepen.

Gin tonic

Strikt genomen is Gin-tonic geen cocktail omdat dit drankje slechts twee ingrediënten bevat en geen drie. Tot zover de theorie, want Gin-tonic duikt steevast op in het rijtje lekkerste cocktails. Vul om te beginnen een mooi cocktailglas met ijsklontjes, 1/3 deel gin en 2/3 deel tonic. Geef jouw Gin-tonic vervolgens een eigen twist met de garnering. Enkele schijfjes komkommer combineren goed met een blaadje basilicum. Is dat wat te klassiek voor je? Verras ze dan door in plaats daarvan donkerrode bramen en wat takjes citroengras toe te voegen. Of ga voor simpel doch doeltreffend: een schijfje citroen. Tip: gebruik voor het mixen van de Gin-tonic een cocktailbox in rvs of koper en geef je gasten zo de ultieme cocktailervaring.

 

Martini espresso, verrassend eenvoudig

In dit rijtje mag een koffie-cocktail natuurlijk niet ontbreken: de Martini espresso. Deze cocktail is even verkwikkend als eenvoudig. Mix eerst met een shaker met ijs de espresso, koffielikeur (Liqor43 en Amaretto doen het ook goed) en wodka door elkaar. Schenk de cocktail dan via een strainer, dus zonder het ijs, in een klassiek cocktailglas of een champagnecoupe en top het af door voorzichtig drie koffieboontjes op de schuimlaag te leggen. Voor de lekker serveer je er een schaaltje chocoladekoffieboontjes bij. Easy does it.

Staat jouw favoriete cocktail hier niet bij? Bekijk dan eens deze top 5 zomerse cocktails voor nog meer inspiratie.