Winterpret: tijd voor chocolademelk en glühwein

15-12-2022

Winterpret: tijd voor chocolademelk en glühwein

Snow is falling: tijd voor chocolademelk en glühwein

Muts op, sjaal om en handschoenen aan. Het is in de winterperiode een vast ritueel voordat je ook maar één stap buiten de deur zet. Wat daar óók bij hoort, is voldoende eten om de interne kachel van je lijf goed aan het branden te houden. Dat laatste is niet alleen beter voor de dagelijkse dingen die je doet en je concentratie. Het draagt ook bij aan de fun. Op die manier trotseer je namelijk moeiteloos de kou tijdens het schaatsen en heb je daarna ook nog voldoende energie voor een sneeuwballengevecht met je kinderen of je kameraden. In dit blog vind je onder andere twee eenvoudige recepten voor glühwein en chocolademelk om je alvast in de stemming te brengen.

Winterse recepten? Waarom eigenlijk?

Er is weinig zo lekker als een dampend gerecht of een warme drank wanneer de ijskristallen op de ramen staan en je uitkijkt op een net gemaakte sneeuwpop. Dat komt omdat je lichaam in de winter een tandje bij moet zetten om je temperatuur op peil te houden. Heb je het koud, dan ga je klappertanden en bibberen en dat kost allemaal weer extra calorieën die je moet aanvullen. Bruin brood, groente en aardappelen zijn goede voorbeelden van eten dat lekker lang brandstof oplevert. Geen wonder dus dat we vanaf november vaker hutspotten en ovenschotels op het menu zetten.

Alcoholvrije glühwein

Zeg winter en je denkt aan glühwein. Kruidig, warm en zo gemaakt. Vind je het omkeren van een fles glühwein in een pan en het verwarmen ervan te simpel? Maak je glühwein dan zelf. Een kind kan de was doen. De basis is een stevige rode wijn. Schenk de wijn in een pan en voeg een sinaasappel in schijfjes, een kaneelstokje, vier kruidnagels en twee stuks steranijs toe. Hou je van een iets zurige smaak, dan kun je ook nog een halve citroen toevoegen. Wil je de wijn wat zoeter maken, dan doe je een paar eetlepels suiker erbij.

Zet de pan 15-30 minuten op het vuur om de drank te verwarmen, maar let op dat de wijn niet gaat koken. Bij het koken verdampt namelijk de alcohol en gaat een deel van de smaak verloren.

Is het echt koud, dan is een alcoholvrije glühwein trouwens een betere warmhouder. Vervang daarvoor de gewone rode wijn voor een kruidige, alcoholvrije variant of gebruik druivensap. De rest van de bereiding blijft hetzelfde.

Zeef na het opwarmen de ingrediënten eruit en schenk de glühwein in mooie borrelglazen van gehard glas zoals borrelglas Timeless van het merk Pasabahce. Als finishing touch verfraai je elk glas met een vers schijfje sinaasappel en een kaneelstokje of steranijs. Onweerstaanbaar mooi en minstens zo lekker.

Chocolademelk maken

Nog zo’n winterdrank is warme chocolademelk. Ook hiervoor geldt dat je het jezelf gemakkelijk kunt maken door kant-en-klare chocolademelk of een combinatie van melk en cacao in een pannetje op te warmen. Maar heb je vijf minuten extra tijd? Gun jezelf dan een echte, zelfgemaakte hot chocolate. Dat geeft niet alleen veel voldoening, het is ook nog eens snel gedaan. Je kunt dan bovendien zelf bepalen hoe zoet of romig je chocolademelk wordt. Je maakt het als volgt.

Smelt 50 gram chocolade met minimaal 60% cacao. Hoe hoger het percentage, hoe sterker de cacaosmaak en hoe gezonder de chocolade. Hak de chocola in stukjes en doe ze in een mok. Voeg eventueel wat suiker, honing of ahornsiroop toe en een snufje zout. Zout is hier het verrassende ingrediënt, maar onmisbaar omdat het de smaak van de chocolade ophaalt.

Schenk vervolgens 200-250 ml volle melk, kokosmelk of amandelmelk in een steelpan en verwarm de melk tot-ie tegen het kookpunt aanzit. Dat zie je doordat de melk aan de zijkant van je pannetje allemaal belletjes krijgt. Schenk de warme melk over de chocolade en geef de chocola tijd om te smelten. Roer daarna goed door met een vork of een garde. Maak je mok chocolademelk af met een toef slagroom en sprenkel daar eventueel nog wat geraspte chocolade of cacaopoeder overheen. 

Gehard glas

Warme dranken en gerechten die te mooi zijn om te verstoppen, presenteer je natuurlijk in een glas. Denk aan de chocolademelk met een dot slagroom waar we het net over hadden, aan latte macchiato of aan een in laagjes opgebouwde lasagne of Engelse pie. Omdat het glas dan wel tegen hoge temperaturen moet kunnen, kies je voor gehard glas. Dit glas is zo sterk vanwege de manier waarop het gemaakt wordt. Eerst wordt het glas verhit tot een temperatuur van ongeveer 700°C om het daarna in hoog tempo weer te laten afkoelen. Ditproces maakt dat het glas weerstand kan bieden aan thermische schokken van 120°C tot – 20°C.


Wist je dat gehard glas wel 2,5 keer zo sterk is dan gegloeid glas? Je kunt het vergelijken met de sterkte van een autovoorruit. Perfect materiaal dus voor theeglazen, tumblers, koppen en schalen. Gehard glas en de magnetron en vriezer gaan bovendien heel goed samen. Een dubbele hoeveelheid avondeten klaarmaken en de helft in de vriezer stoppen of bewaren tot morgen? Dat is geen enkel probleem.

Zo, laat nu dat winterse weer maar komen.