Wildseizoen in de keuken

14-09-2022

Wildseizoen in de keuken

Houtblokken vatten knapperend vlam in de open haard en de fles rode wijn is al ontkurkt, want rond vier uur vanmiddag verdween de zon al van het toneel richting de andere kant van de aardbol. De herfst is begonnen en dat vinden wij helemaal niet erg. Want daarmee is ook het seizoen van de stoofpot aangebroken. Van met rode wangen van de kou aanschuiven aan tafel en de dag doornemen boven een dampend bord warm eten. Hoe meer mensen, hoe beter.

Welke pan of ovenschaal voor welke stoofpot?

Bij het bereiden van een stoofpot zorgt alleen het juiste materiaal voor het lekkerste vlees. Gebruik je de oven of het fornuis, en wat voor pan of ovenschaal werkt het beste? Not to worry. Je vindt de antwoorden hier.

Om te beginnen moet je weten dat vroeger stoofpotten klaargemaakt werden boven het vuur. Vandaar dat in veel recepten bij de bereidingswijze nog steeds het oude vertrouwde (gas)fornuis opduikt. Heb jij zo’n recept? Stook het vuur dan hoog op en braad het vlees aan in een gietijzeren pan, braadpan of hapjespan. Zelfs een doodnormale koekenpan is mogelijk, maar let er dan wel op dat de pan een dikke bodem heeft. Daarin gaart stoofvlees het best omdat zo’n bodem de warmte van het vuur mooi gelijkmatig verdeelt.

Na het aanschroeien blus je het vlees af met bouillon en wat wijn of bruin bier. Dek de pan vervolgens af met een deksel. Dat zorgt er namelijk voor dat het vocht zoveel mogelijk in de pan blijft en de boel niet aanfikt wanneer het vocht verdampt is en je even niet oplet. Maar… de oven wint terrein. Dat komt omdat je in een oven de temperatuur veel beter constant kunt houden. Daardoor zal de stoofpot gelijkmatiger garen en is de kans op aanbranden een stuk kleiner. Je schroeit dan nog steeds eerst in een pan het vlees dicht, maar daarna schuif je het de oven in.

Bijkomend voordeel is dat de gaartijd in een oven korter is dan op het vuur. Kortom: de oven is gemakkelijk. En gemak, daar houden we van. Kies in dat geval voor een mooie glazen (pyrex) ovenschaal of een robuust aardewerken exemplaar. Zo’n aardewerken ovenschaal heeft als pluspunt dat-ie warmte langer vasthoudt en dus ook jouw met zorg bereide stoofpot langer op temperatuur blijft.

Herfst op tafel: konijn, wild zwijn of hert bereiden

Stoofpotten worden vaak gemaakt van rundvlees. Maar in de herfst mag het gerust wat kruidiger en sterker van smaak. Dat krijg je onder andere voor elkaar door je rundvlees te voeden met kruidige wijn of met de volle, donkere smaak van bier. Een match made in heaven, wat mij betreft. Maar het kan ook anders, lees: een stoofpot maken van konijn, wild zwijn of hert. Hertenvlees is bijvoorbeeld heel mals en kruidiger dan rundvlees, maar niet zo sterk van smaak als konijn of wild zwijn. Perfect dus om eens uit te proberen zonder het risico dat je eetgezelschap scheve gezichten trekt. De bereiding verschilt bovendien niet van wat je gewend bent van rundvlees. Het vlees van wild is bovendien gezond, bevat veel voedingsstoffen en is meestal mager.

The finishing touch

Wat voor stoofpot je ook maakt: vandaag bereiden, is morgen op z’n lekkerst. Je hoeft daardoor op de dag je alleen nog maar te buigen over de ‘randzaken’. Zoals rode kool met appel, gewokte spruitjes of gestoomde worteltjes en wat smeuïge aardappelpuree.

Ik zeg.. kom maar door!