Wat gaat er allemaal in je picknickmand?

11-05-2022

Wat gaat er allemaal in je picknickmand?

Moeder natuur lonkt met al haar kracht: kom naar buiten! En geef haar eens ongelijk. Je eerste kop koffie van de dag of je lunch smaakt zoveel rijker als-ie omlijst wordt met het gekwetter van koolmeesjes, een langs fladderende vlinder en het gescharrel van een merel in de struiken. Mag het wat jou betreft wel wat avontuurlijker dan je eigen tuin? Stap dan op de fiets, met de bagagedragers volgeladen en trap over slingerende bospaadjes en langs eindeloze weilanden. En terwijl de koele wind je gezicht kietelt, kom je steeds dichterbij dat ene verrassende plekje waar precies genoeg ruimte is om je kleedje uit te leggen. Inderdaad: we gaan picknicken. Het werd de hoogste tijd.

Wat gaat er allemaal in je picknickmand?

Nou kun je gaan picknicken met twee boterhammen met kaas en een kop koffie uit je thermosfles. Zoek een lekker bankje uit en met het juiste gezelschap naast je wordt het ongetwijfeld een gezellige middag. Maar hoe leuk is het om van je picknick een feestelijke happening te maken? Die thermosfles is alvast een goed begin. Gevuld met heet water tover je het hete vocht ter plekke om tot een schuimige cappuccino of verse muntthee. Neem daarnaast ook enkele gekoelde drankjes mee. Sap, bruisend mineraalwater of een ander bubbeltje: het is helemaal aan jou hoe groots je wilt uitpakken. Pers bijvoorbeeld twee sinaasappels per persoon uit of haal een verse smoothie op de hoek om mee te nemen.

Wat eet je bij een picknick?

Ook uitpakken met het eten hoeft niet veel werk te zijn. Die boterham met kaas transformeer je snel tot kleine sandwiches door behalve oude kaas ook schijfjes komkommer, rucola en een streepje mosterdmayonaise toe te voegen. Snij de boterhammen daarna diagonaal door en hou de sandwich bij elkaar met een prikkertje. Nog zo’n makkelijk, snel en lekker hapje is de wrap. Besmeer de wrap bijvoorbeeld met roomkaas en beleg ‘m met geroosterde pijnboompitjes, serranoham en avocado. Of vervang de ham en avocado door sla en gerookte zalm. Gebruik voor de één een maiswrap en voor de ander een wortelwrap of bietenwrap en je hebt al drie kleurrijke, verschillende gerechtjes. Een tip voor het meenemen van de wraps: rol ze op en wikkel ze stevig in een servet of wat folie. Daarmee voorkom je dat de wraps tijdens het fietsen over zandpaden veranderen in een wrapsalade. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen hoef je ze alleen nog in hapklare stukjes te snijden.

Kan er qua voorbereidingstijd nog een gerechtje bij en wordt het op de picknickdag geen 30﮿C? Bak dan een dag van tevoren hartige muffins met spek en kaas of zoete muffins met chocola. Juist die variatie in gerechten maakt dat een picknick extra luxe aanvoelt. Stop tot slot nog een vers stokbrood, een kuipje kruidenboter, druiven en snoeptomaatjes in je tas en het feest kan beginnen.

Gekoelde drankjes? Gekoeld vervoer!

Al dat lekkers neem je natuurlijk goed geordend en koel mee in een koelbox. Extra handig is een koelbox die bestaat uit diverse compartimenten. Dankzij de compartimenten blijven de hapjes mooi van elkaar gescheiden tijdens het fietsen. Op de plaats van bestemming klik je ze los en verspreid je de aparte bakjes over het picknickkleed. Voor het koel houden van je drankjes denk je misschien ook gelijk aan een koelbox, maar die moet dan maar net op je bagagedrager passen. Handiger is het om je drankjes vooraf te koelen in de koelkast en ze daarna over te schenken in een thermosfles of geïsoleerde waterfles. Of je stopt ze in een koeltas met wat koelelementen erbij.

Samenstellen van de picknickmand

Eten midden in de natuur klinkt primitief en wellicht wat oncomfortabel, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Mag het wat minder camping en wat meer outdoor chic? Kies dan om te beginnen voor een iets dikker of steviger picknickkleed zodat je geen last hebt van optrekkend vocht of takjes die door de deken prikken. Met echte glazen komt ook het drinken beter tot z’n recht. No worries: er zijn genoeg glazen die tegen een stootje kunnen. Waterglazen zijn vaak ook stapelbaar en nemen daardoor weinig ruimte in.

Zit jouw picknickmand gevuld met gerechten waar je bestek bij nodig hebt? Neem dan kleine, maar stevige borden mee en echt bestek. Natuurlijk mag ook een broodmes niet ontbreken om het stokbrood en de wraps te snijden. Heb je ruimte over in je fietstas? Vul die met servetten, een kussentje en doekjes om je handen schoon te maken of je gezicht te verfrissen. Het zijn de kleine dingen die jouw picknick tot een waar feestje maken. Dat wordt een lange lome middag tussen de grassprieten!