Help: wat eten we met Pasen?

26-02-2022

Help: wat eten we met Pasen?

Soms geven de jaarlijks terugkerende feesten zoals Pasen je nog de meeste hoofdbrekens. Want wat zet je deze keer op tafel tijdens de paasdagen? Elke keer dezelfde formule is op den duur ook wat saai. Gelukkig hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Zak onderuit op je stoel, pak een drankje erbij en laat je lekker inspireren over onderwerpen als wel of geen paaseieren, over smakelijke, aantrekkelijke gerechtjes die net even anders zijn dan anders en over de aankleding van de paastafel.

Paaseieren: bontgekleurd of juist heel stijlvol

Wie Pasen zegt, zegt paaseieren. En of je nu fan bent van eieren of niet: de vrolijk gestreepte, bont gestipte en effen, felgekleurde eieren zorgen wél gelijk voor de ultieme paassfeer. Toch kan het ook best wat stijlvoller. Is bont en kleurig niet zo jouw ding? Beperk je dan tot wit, bruin en pastel. Of leg wit geschaalde eieren in een mand met enkele grijs- en zwartgeverfde exemplaren. Wat veertjes erbij en je smakelijke stijlvolle stilleven is klaar.

Paasontbijt en paasbrunch 2.0

Verras je familie en vrienden dit Pasen eens met een paasontbijt of paasbrunch 2.0. Daarbij laat je de geijkte dingen als suikerbrood, paasstol en brioche achterwege. Wat dacht je van een miniquiche die je in een handomdraai maakt in je muffinbakblik? Leg een rondje van bladerdeeg in elk muffingat zodat er een bladerdeegbakje ontstaat, doe een vulling naar wens erin, 20 minuten in de oven en smullen maar. Voor wie van bladerdeeg houdt: je kunt van bladerdeeg of croissantdeeg ook ‘wortels’ maken. Snijd hiervoor het deeg in repen. Vorm van aluminiumfolie een rechthoek en wikkel de repen hieromheen. Gaar het deeg in de oven tot het mooi bruin is. Vul de bladerdeegwortel met bijvoorbeeld een frisse eiersalade. Wat groene takjes erin en je ‘wortels’ zijn klaar.

Nu we toch op de groene toer zijn: met fruit valt ook veel lekkers te doen. Halveer bijvoorbeeld kiwi’s en hol ze voorzichtig uit. Vul de kiwi’s vervolgens met een mix van kiwi en ander fruit en presenteer de halve kiwi in een eierdopje. Een prikkertje erbij en je fruitcocktail is helemaal af. Borrelglaasjes of ijscoupes met paastiramisu doen het ook altijd erg goed op tafel. Er zijn online legio recepten te vinden, maar wie graag zelf wat uitdoktert in de keuken kan ook z’n eigen tiramisurecept aanpassen tot iets ‘pasigs’. Voeg er bijvoorbeeld iets geels aan toe, zoals advocaat, of top de tiramisu af met gehalveerde chocolade paaseitjes. Het mooie van deze gerechtjes is dat je het meeste al van tevoren kunt maken. Dat scheelt je een hoop stress op de dag zelf.

Paastafel aankleden in een handomdraai

Geen zin om uren in de keuken te staan? No problem. Haal lekker eten en drinken bij de supermarkt, groenteboer en slager of bestel het bij je favoriete restaurantje om de hoek. Je hoeft dan alleen nog maar de tafel gezellig aan te kleden. Wat die aankleding betreft, draait het feitelijk maar om één ding: het voorjaar. Pasen luidt tenslotte een nieuw begin in. Je wilt bovendien dat de tafel er uitnodigend uitziet. Dat gevoel ontstaat wanneer je extra uitpakt met de aankleding:

  • Gebruik borden, glazen en schalen in frisse kleuren en zachte tinten.
  • Ga creatief aan de slag met deze 3 leuke tafel DIY's voor Pasen.
  • Haal buiten naar binnen door paastakken of kleine vaasjes met bloemen her en der op tafel te zetten. Hol bijvoorbeeld een wit eitje uit en zet er wat voorjaarsbloemetjes in, zoals krokus, lenteklokje of speenkruid.
  • Leg bij elk bord een bijpassend servet. Groen en geel doen het altijd goed met Pasen, maar pastelkleuren natuurlijk ook. Heb je tijd over, vouw de servetten dan in een leuke vorm.
  • En over pastel gesproken: als je toch toe bent aan een nieuw servies, dan is de nieuwe collectie van Mammoet een echte aanrader. Mammoet brengt dit voorjaar een serie dinerborden en ontbijtborden uit in de kleuren poederroze, zeegroen en zachtblauw. Met dit servies is je paastafel in één keer klaar.
  • Zorg dat er voldoende glazen op tafel staan zodat je gasten ongehinderd een glas sap kunnen afwisselen met een bubbeltje.
  • Vermijd het dagelijkse hagelslagpak, de jampot en het boterkuipje en doe het eens in een mooi schaaltje. Een lange lepel en een mooi botermes erbij en ook de gewone ontbijtelementen zijn ineens heel chique. Kleine gerechtjes schik je feestelijk op een taartplateau.
  • Iets meer gezelligheid op tafel? Plaats enkele kaarsen in houten kandelaars en steek ze aan voor nog meer sfeer.
  • Sluit het paasontbijt of de paasbrunch af met een lekker kop koffie, thee of cappuccino.

Ik geef het 24 uur en dan komen ongetwijfeld de eerste berichten binnen of het volgend jaar alsjeblieft weer bij jou mag. Happy easter, y’all!