De grote voorjaarsschoonmaak

02-03-2022

De grote voorjaarsschoonmaak

Je weet wat ze zeggen: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En in welk seizoen kun je nou beter in de weer met schoonmaakdoekjes en reinigingsmiddelen, dan in het voorjaar? In dit artikel deel ik enkele tips met je om die voorjaarsschoonmaak te rocken – ook als je geen Assepoester heet. Op naar de lente!

Eerst opruimen

Je huis een keer van boven tot onder grondig schoonmaken is altijd een goed idee. Maar als er om de haverklap legosteentjes in je stofzuiger verdwijnen, je in de badkamer steeds tegen de te volle wasmand aanloopt en in de berging een stapel modderige voetbalschoenen de weg versperren, dan voorspel ik dat je zin om te poetsen al verdwenen is, voordat je goed en wel begonnen bent. Dus: eerst even flink de bezem door het huis halen en dán pas je schoonmaakdoekjes tevoorschijn trekken.

Handige hulpjes voorjaarsschoonmaak

Schrobben, poetsen en boenen staan niet bij iedereen bovenaan het lijstje van leuke dingen om te doen. Maar met de juiste spullen bij de hand is het zo erg nog niet. Zo kan ik niet zonder:

1 | Een klein trapje

Tenzij je Lange Frans bent is een klein trapje onmisbaar tijdens de voorjaarsschoonmaak. Je neemt het gemakkelijk mee van de ene kamer naar de andere en bereikt dankzij de verhoging moeiteloos dat bovenste stukje van de ramen, de bovenkant van je ingelijste fotocollage of de bovenste keukenkastjes. Een krukje dat stevig op vier poten staat, kan natuurlijk ook.

2 | Een ragebol

Een ragebol klinkt als iets wat je betgrootmoeder gebruikte, maar geloof me: er is een reden dat ze nog steeds bestaan. Je werkt tijdens de schoonmaak van boven naar beneden en van hoog naar laag. Een van de eerste dingen die je dus moet doen, is alle spinnenwebben en spinrag weghalen van het plafond. Ziedaar het nut van de ragebol. Hiermee kom je gemakkelijk in de hoeken van de kamer. Zorg er dan wel voor dat je ragebol een telescoopsteel heeft.

3 | Ramenzeem + trekker

Schone ramen dragen in hoge mate bij aan een schoon huis. Soms heb je zelf geeneens in de gaten dat je ramen vies zijn geworden, tot je ze te lijf gaat met een sopje: wat een verschil! Nou zijn er tal van trucjes, maar ramenlappers lappen ramen nog altijd gewoon met wat sop, een spons, een ramenwisser en een zeem. Dat zegt mij genoeg. Heeft het ramenlappen strepen achtergelaten op je ramen? Maak een prop van krantenpapier en ga er in ronde bewegingen overheen. De strepen zullen vanzelf verdwijnen.

4 | Dweil, mop of vloerwisser

Ik weet het zeker: dweilen is bedacht door iemand die vond dat schoonmaken best leuk mag zijn. Ga met een vochtige dweil naar de verste hoek van de kamer en dweil in lange banen je vloer. Er zijn allerlei dweilsystemen, maar waar de één zweert bij een vloerwisser met een microvezeldoek, geeft de ander de voorkeur aan een mop. Het is maar net wat je prettig vindt. Schoon is schoon genoeg en als een dweilsysteem met zwenkarm alleen maar schuttingtaal bij je oproept, dan kan-ie nog zo goed zijn, maar is het met schoonmaken snel gedaan.

Na het dweilen droog je de vloer na met een tweede doek. Geen zin in? Zorg dan dat je dweilt met de huissleutel in je broekzak. Dweilen doe je namelijk altijd van achter naar voor. Werp na het dweilen nog even een voldane blik richting je glanzende vloer en trek lekker de deur achter je dicht om iets leuks te doen.

Tijd tekort? Geen nood

Het woord ‘voorjaarsschoonmaak’ impliceert dat je begint aan een grootse reinigingsklus. En wil je je hele huis aanpakken, dan is het dat ook. Maar je hebt wel meer te doen dan alleen maar schoonmaken. Dus deel je huis gerust op in stukken en doe één of enkele ruimtes per keer. Begin bijvoorbeeld met deze 7 handige tips voor een georganiseerde keuken. Eigenlijk creëer je zo een ideaal systeem: je wordt elke dag dat je een kamer schoonmaakt beloont met een voldaan gevoel én er is nog tijd over om lekker te sporten of een biertje te drinken met je buurman.

Huishoudelijke hulpmiddelen

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar meestal als mijn huis zo spic en span is, neem ik me heilig voor het altijd zo schoon en opgeruimd te houden. Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Check dan al mijn handige huishoudartikelen. Good luck!