Vier de lente met groentes!

28-04-2023

Vier de lente met groentes!

Geniet jij ook zo van de lente? Lekker naar buiten en genieten van die eindeloze hoeveelheid zonnestralen waar we zo lang naar uit hebben gekeken. Die zonnestralen doen niet alleen ons stralen, maar laten ook typische lentegroentes zoals asperges en rabarber goed groeien. Kiezen voor groentes van het seizoen is hartstikke gezond en duurzaam. Daarom deel ik graag met je hoe je lentegroentes kunt verwerken in heerlijke maaltijden. Dan kun jij dit vervolgens delen met je kids in de meivakantie. Want wat is er nou leuker dan samen koken en vervolgens met z'n allen aan te schuiven aan een vrolijk versierde tafel? Let's go!

Asperges; de lente op je bord

Een heuse lentegroente is de asperge, zowel de witte als de groene variant. Traditioneel geteeld op Nederlandse grond, steken de witte en groene kopjes van maart tot en met juni uit de bodem. De witte asperges zitten bomvol vitamine C; een antioxidant die onder meer zorgt voor een goede weerstand. Zijn groene familielid is een vitamine K-bommetje en zorgt voor een goede bloedstolling. Heb je inmiddels het water op je lippen staan en kun je niet wachten om deze health-boosters te verorberen? Het klassieke aspergerecept is eenvoudig én om je vingers bij af te likken.

  • Je kunt asperges geschild of ongeschild kopen. Gebruik je ongeschilde witte asperges? Schaf dan een dunschiller aan; met dit handige keukenhulpje heb jij je asperges in een mum van tijd klaar voor verdere bereiding.
  • Vul een ruime pan met koud water en zet deze, inclusief asperges, op het fornuis met het deksel op de pan. Wanneer het water kookt, zet je de timer op 6 minuten. Zijn de 6 minuten voorbij? Dan gaat de pan van het vuur en laat je de asperges nog 6 minuten nagaren in de pan. Hierna schep je de asperges voorzichtig uit de pan en kun je ze nog even wat laten uitlekken op keukenpapier alvorens ze over de borden te verdelen en direct uit te serveren.
  • Never change a winning team. Serveer de witte asperges met glanzend goud gebakkenkrieltjes, plakjes ham en een gekookt eitje. Maak het helemaal af door er wat gesmolten boter overheen te schenken en jouw avond kan niet meer stuk.

Meivakantie: quality time met je kids in de keuken

Eind april is het weer zover: de meivakantie staat voor de deur. En wat is er nou leuker dan samen met je kroost te kokkerellen in de keuken?

  • Witte asperges move over, het is tijd voor zijn groene broer. Met maar een klein aantal ingrediënten en een hoofdrol voor de groene asperge zetten jullie samen heerlijke hartige mini quiches op tafel. Wat jullie nodig hebben? Mini quiche vormpjes, hartige taart- of bladerdeeg, groene asperges en een andere groente die jullie lekker vinden, eieren, crème fraîche voor de romige bite en keuken-toppers als een uitje, olijfolie en wat peper en zout. En met wat geraspte kaas on top zijn deze hartige quiches in een mum van tijd op.
  • Een andere lente-klassieker is rabarber. Deze zoete groente is een echte kindervriend. Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak. Maak samen rabarbercompote, verpak het in leuke old school weckpotjes en verkoop de potjes vanaf een kleedje op Koningsdag.
  • En als jullie dan toch al in oranje sferen verkeren; wat dachten jullie van een heuse oranje soep voor Koningsdag? Pompoen speelt de hoofdrol en is ook nog eens een echte lentegroente (echt waar!).

Creatief met eetbare bloemen

Bij lekker eten in fijn gezelschap hoort natuurlijk ook een mooi gedekte tafel. Tijd om de tuinset af te stoffen, de buitenkussens uit hun hoes te halen, een fleurig tafelkleed aan te schaffen en het buiten-servies weer uit de kast te trekken. Je fleurt je lentetafel op door je gerechten te decoreren met eetbare bloemen. Voorzichtigheid is wel geboden: een aantal bloemen is giftig, dus laat je informeren door de groenteboer, haal ze bij de supermarkt of duik achter de laptop om ze online te bestellen. Ben je fan? Kweek ze dan zelf in je eigen moestuin.

Tips:

  • Denk je eetbare bloemen, dan denk je viooltjes. Deze prachtig paars gekleurde bloempjes met een wit en geel hart zijn door hun milde smaak goed te gebruiken om een salade of dessert in een mooi grote schaal mee op te vrolijken. De viool is een allemansvriend, want ze is ook heel geschikt om de tafel hier en daar mee op te fleuren.
  • Een andere favorietis de goudsbloem. Verkrijgbaar in zowel geel als oranje. Dankzij haar lichtzoete smaak leent ze zich goed om fleurige ijsblokjes mee te maken. Hoe? Verdeel een aantal van deze bloempjes over de vakjes van een ijsblokjesvorm en giet er vervolgens water bij. Even de vriezer in en bij het serveren van de drankjes genieten van de verraste gezichten van je gezelschap.

Fijne lente!