Een typisch lentegerecht: de eendenborstfilet

27-03-2022

Een typisch lentegerecht: de eendenborstfilet

Met dit lentegerecht op zomaar een mooie voorjaarsavond maak je pas écht indruk. Het fijne is dat deze maaltijd niet alleen verrassend en overheerlijk is, maar ook nog eens supermakkelijk te maken. Een deel gaat namelijk de oven in, zodat jij je in alle rust kunt concentreren op het pièce de résistance: de eendenborstfilet.

Hét typische lentegerecht!

Voordat je aan het kokkerellen slaat, moet je bepalen of je wilde of tamme eend op tafel gaat zetten. Wilde eend heeft een wat krachtiger smaak, tamme eend is wat neutraler, maar zal zeker zo goed in de smaak vallen bij je tafelgezelschap. De keus is geheel aan jou, want het maakt bij dit gerecht niet uit voor welke eend je gaat. Bij de eendenborstfilet horen twee bijgerechten die dit vleesgerecht verheffen tot een waar culinair kunststukje op je bord: geglaceerde worteltjes in honingtijm-saus en aardappeltjes met rozemarijn uit de oven. Trek gekregen? Aan de slag dan!

Recept: Eendenborstfilet met geglaceerde worteltjes in honingtijm-saus en rozemarijn aardappeltjes uit de oven
Bereidingstijd20 - 50 minuten oventijd

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 4 eendenborstfilets op kamertemperatuur
  • 700 gr aardappelen
  • 1 tl grofzeezout
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 500 gr gekleurde wortelen
  • 50 gr zoute boter
  • 1 takje tijm
  • 2 el honing
  • 2 el Balsamicoazijn
  • 4 takjes basilicum
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de aardappelen tot al het zand van de schil af is, dep ze goed droog en snijd ze in partjes. Verdeel de partjes aardappel over een bakplaat, besprenkel royaal met olijfolie, grof zeezout en verse peper. Plet de tenen knoflook in de schil met een groot mes. Verdeel de tenen knoflook en takjes rozemarijn tussen de aardappelen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het geheel 50 minuten. Schep halverwege de baktijd een keer om.
  3. Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen, kerf de velkant van de filets met een scherp mesje kruislings in en bestrooi ze alvast rondom met peper en zout.
  4. Stap 5 en 6 gaan deels gelijktijdig, dus lees even goed door wat je moet doen voor je met stap 5 aan de slag gaat.
  5. Was de gekleurde wortelen en verwijder overtollig loof. Halveer de wortelen eventueel. Verhit de zoute boter in een grote koekenpan en bak de wortelen samen met de takjes tijm 15 minuten. Schep af en toe om. Voeg de laatste 5 minuten de honing en balsamicoazijn toe aan de pan. Draai het vuur laag en laat de wortelen karamelliseren. Breng op smaak met verse peper.
  6. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de eendenborst, met de velkant naar beneden, in circa 7 minuten goudbruin. (Ondertussen kun jij de wortels mooi in de gaten houden.) Keer de filets vervolgens om en bak de andere kant 3 minuten. Neem de eendenborst uit de pan en laat op een warm bord losjes afgedekt onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
  7. En nu komt alles samen. Trancheer de eendenborstfilets in mooie schuine plakken. Maak de borden op met de rosé gebakken eendenborst, de geroosterde aardappeltjes en de gekaramelliseerde wortelen. Garneer met verse basilicum. Bon appetit!