Top 5 zomerse cocktails

01-07-2022

Top 5 zomerse cocktails

Zelf cocktails maken, ook als je geen bartender of mixologist bent? No problem. Het geheim zit ‘m in de juiste ingrediënten en het juiste materiaal. Het gaat dan niet alleen om het paraat hebben staan van een handige shaker (onmisbaar!), maar ook om de juiste glazen. Waarom? Vanwege de beleving natuurlijk. Die schiet gelijk met tien punten omhoog. Denk maar eens aan die kenmerkende driehoekige Martini-glazen. Sta jij met zo’n glas in je handen, dan is het enige wat jouw gesprekspartner nog wil weten − terwijl hij subtiel zijn wenkbrauw optrekt: shaken of stirred?

1 | De onovertroffen Mai Tai

Mai tai is een Tahitiaans woord en betekent zoiets als uitstekend. Het schijnt dat “Mai tai” het eerste was wat de Tahitiaanse vrienden van ene Vic Trader zeiden toen hij hen zijn zelfbedachte cocktail liet proeven. Daarmee zag een nieuwe cocktail het levenslicht. En wat voor één! De Mai Tai is een tropische tiki-cocktail op basis van rum en met veel garnering. Er rouleren verschillende recepten, dus voel je vrij om er je eigen draai aan te geven. Mix 30 gram witte rum met 20 ml sinaasappellikeur en 10 ml amandellikeur. Giet dan het sap van een halve limoen erbij en schud alles goed door elkaar in een cocktailshaker. Schenk de inhoud in een glas en voeg voorzichtig nog 30 ml donkere rum toe. Als cocktailglas kies je natuurlijk een echt tiki-glas. Garneer je Mai Tai tot slot met limoen of ananas, een takje munt en een bamboe rietje en je waant je gelijk midden in het oerwoud van de Amazone.

2 | De zomerse Margarita

Een Margarita laat je dagdromen over eindeloze zandstranden, kleurrijke zonsondergangen en klinkende glazen. Zou het komen door dat zoutrandje langs het glas? Of is het de pittige tequilasmaak in combinatie met het friszure van de citroen? Hoe dan ook, een feestje is geen feestje zonder een Margarita op de menukaart. Schenk 45 ml goede tequila in een shaker met ijsblokjes en voeg daar 20 ml triple sec en het sap van 1,5 limoen aan toe. Schud de shaker tot er een frostlaagje op verschijnt. Een Margarita drink je zonder ijs; je kunt een zogenaamde strainer gebruiken om de ijsblokjes bij het uitschenken in je Margaritaglas tegen te houden. Het zoutlaagje maak je trouwens door de rand van de glazen te dippen in limoensap. Doop daarna elk glas in een schaaltje met zout. Klaar ben je. 

3 | De tropische Blue Hawaiian

Nog een typische tiki-cocktail is de Blue Hawaiian. Deze cocktail bevat behalve 30 ml rum, ook 45 ml kokosmelk die de cocktail spannend ondoorzichtig maakt en gelijk een tropische smaak geeft. Om die intens blauwe kleur te krijgen voeg je 30 ml Blue Curaçao toe. Shake vervolgens de ingrediënten goed door elkaar. Deze cocktail schenk je natuurlijk uit in een hurricane glas, waarin die prachtige blauwe kleur perfect uitkomt, bovenop een bedje van ijsblokjes of crushed ice. Een parapluutje, schijfje ananas en een gekonfijte kers erin en jouw 15 Minutes of Blue kunnen beginnen!

4 | De romige Piña Colada

Over kokos gesproken: een cocktail die zeker in dit rijtje thuishoort is de Piña Colada. Wist je dat Piña Colada de nationale drank van Puerto Rico is? Dat komt ongetwijfeld omdat ze daar ananassen en kokosnoten in overvloed hebben. Piña betekent ananas en colada betekent gezeefd. Dit is het recept: vul een blender met 60 ml rum, 30 ml kokosroom, 30 ml slagroom en 180 ml vers ananassap. Doe daar nog eens 120 ml ijsblokjes bij en mix het geheel glad. (Heb je geen blender, maar een shaker? Vervang de ijsblokjes dan door crushed ice.) De gele kleur van het ananassap en de room creëren een perfecte, zomerse look. Die maak je af door de Piña Colada te serveren in een pineapple cocktailglas. Uiteraard mogen er een schijfje ananas en een parapluutje op de rand van het glas, en in de cocktail zelf plaats je een bamboe rietje en een ananasblad. The more, the merrier.

5 | De klassieke Martini

En dan die Martini waar we dit blog al mee begonnen. James Bond had daar een duidelijke mening over: shaken, not stirred. Die mening zal niet door iedereen worden gedeeld. Een shaken martini maakt de cocktail troebel en laat het ijs al wat smelten waardoor de smaakintensiteit afneemt. Waarom James dat toch liever had? Omdat de scenarioschrijvers ‘shaken, not stirred’ beter vonden klinken dan ‘stirred, not shaken’. Tot zover de geschiedenisles. Voor een originele Martini mix je 15 ml droge witte vermout met 60 ml gin of wodka. Voor de beste smaakbeleving koel je de glazen vooraf eerst in de koelkast. Vul dan een maatbeker of shaker met enkele ijsblokjes en voeg de drank toe. Roer de ingrediënten ongeveer een halve minuut rustig door elkaar. Verwijder dan de ijsblokjes en schenk de cocktail in driehoekige Martini-glazen. Spies tot slot één of drie uitgelekte olijf/olijven aan een cocktailprikker en leg er één in elk glas.

Ja, ik denk dat we het wel eens zijn met elkaar: met deze vijf cocktails kom jij de zomer wel door. Chin chin!