Zo organiseer je een onvergetelijke tapasavond

29-05-2024

Zo organiseer je een onvergetelijke tapasavond

Een tapasavond is het perfecte excuus om samen te komen en te genieten van kleine, smaakvolle gerechtjes uit de Spaanse keuken. Maar wat zijn tapas nu precies? En hoe transformeer je jouw eettafel om tot een bruisende Spaanse sfeer? Verzamel je vrienden en familie bij elkaar rondom een rijkelijk gevulde tafel met tapasservies en de meest verrukkelijke hapjes en creëer een onvergetelijke tapasavond met onderstaande tips.

Waar komt tapas vandaan?

Als je ooit door de authentieke straatjes van Spanje hebt gewandeld, ben je ongetwijfeld levendige tapasbars tegengekomen. Elk met een uitnodigend aanbod van kleine schaaltjes gevuld met de lekkerste hapjes. Maar wat is tapas nu echt? Tapas zijn meer dan gewoon hapjes; het zijn kleine gerechtjes die spontaniteit en samenzijn uitademen. Het concept draait om het idee van delen en genieten van kleine hoeveelheden eten - een olijf hier, een stukje kaas daar, eventueel een paar plakjes Jamón Serrano of een portie Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes). Voor de Spanjaarden is tapas eten een sociale gebeurtenis; een kans om te ontspannen na het werk, om te kletsen met vrienden en om te genieten van het leven met elke hap en slok.

Wat zijn typische Spaanse tapas?

In Nederland genieten we op onze eigen wijze van tapas, met een knusse draai die perfect past bij onze eigen gezellige eettradities. Hier vinden we een smeltkroes van smaken, waarbij de authentieke Spaanse tapas gezelschap krijgen van Italiaanse bruschetta’s tot Griekse tzatiki. Terwijl in Spanje tapas puur draait om simpele, vers bereide lekkernijen, omarmen wij in Nederland de veelzijdigheid en serveren we tapas als een culinaire wereldreis op een plankje. Maar wat zijn dan de échte typische Spaanse tapas? Denk hierbij aan Patatas Bravas, in kruidige tomatensaus. Of de befaamde Gambas al Ajillo, pittige garnalen in een bad van knoflookolie. Ook de omelet met ham, aardappelen en ui, Tortilla Española, is zo’n typisch Spaans tapasgerecht en is net zoals krokante Croquetas de Jamón niet weg te denken uit de Spaanse tapaskeuken.

Hoeveel tapas serveer je per persoon?

Bij het organiseren van een tapasavond is een veelgestelde vraag: ‘Hoeveel tapas serveer je per persoon?’ Het antwoord is niet een vast aantal, want tapas draait om de kunst van het proeven en delen. Een algemene richtlijn is dat drie tot vijf tapas per persoon voldoende zijn voor een complete maaltijd, afwisselend tussen warme en koude gerechtjes. Bedenk dat de diversiteit belangrijker is dan de hoeveelheid. En het mooie is, als er een schaaltje leegraakt, kun je altijd nog wat extra’s bereiden!

 

Wat drink je bij tapas?

Een tapasavond is niet compleet zonder de perfecte drankjes. Want wat drink je bij tapas? Traditioneel worden tapas gecombineerd met Spaanse wijnen zoals een fruitige Rioja of een frisse Albariño. Houd je meer van bubbels? Een glas Cava voegt een feestelijke touch toe. Voor niet-wijnliefhebbers is een koud Spaans biertje zoals een caña een heerlijke keuze. Net als een verfrissende sangria die met haar fruitige tonen bij uitstek geschikt is voor de zomerse dagen. En laten we alcoholvrije opties niet vergeten: bruisend mineraalwater met wat citroen kan ook heerlijk verfrissend zijn!

Serveren in stijl met tapasservies en een tapasplank

Het oog wil ook wat, zeker als we het hebben over het serveren van tapas. Een goed gekozen tapasplank en bijpassend tapasservies kunnen je gerechtjes nét die extra flair geven die ze verdienen. Kies voor een houten serveerplank of een stijlvolle leistenen plaat die de rijke kleuren van je tapas uit laat komen. Tapasservies is er in alle soorten en maten; van kleine schaaltjes voor olijven tot langwerpige borden perfect voor serranoham. Door te spelen met diverse vormen en materialen breng je je tapastafel tot leven. Of je nu kiest voor rustiek aardewerk of modern porselein servies; het servies maakt het serveren van tapas een ware presentatie!

Met deze handige tips op zak ben je helemaal klaar om een onvergetelijke tapasavond neer te zetten, dus laat het smullen en het proosten maar beginnen. Wil je weten hoe je de perfecte borrelplank maakt? Bekijk dan mijn blog en geniet van elke hap en elk moment!