Zodra de ergste zomerhitte uit de lucht is, breekt misschien wel het interessantste jaargetijde van het jaar aan: de herfst. De natuur barst uit in vlammende roodtinten, de meest gave wolkenformaties trekken voorbij en dankzij de koelere temperaturen kunnen we ons weer heerlijk te buiten gaan in de keuken aan stoofpotjes, warme appeltaarten en donkerrode wijn. En breekt de zon dan door, dan is dat extra genieten.
Dus waai lekker uit in de frisse buitenlucht om daarna weer heerlijk op te warmen in huis. Met deze Survivalgids voor de herfst(vakantie) wordt elke dag er een met een gouden randje.
Wandelen bij maanlicht
Zeg kou en je zegt warme chocolademelk. En die smaakt extra lekker met een paar verkleumde handen en een koude neus. Dus trek je wandelschoenen aan en ga eropuit! Ben je wel een beetje uitgewandeld in je eigen omgeving, pluis dan de website van Natuurmomenten eens uit. Daar vind je onder meer een serie winterwandelingen die je ook heel goed in de herfst kunt doen. Deze wandelingen eindigen steevast bij een sfeervol restaurant óf hebben er een in de route opgenomen. En wist je dat Staatsbosbeheer vollemaanwandelingen, avondwandelingen en nachtdierexcursies organiseert? Dat is gezellig, interessant en avontuurlijk wandelen ineen.
Overnachten in het bos
Nog zo’n leuk initiatief van Staatsbosbeheer is ‘Logeren bij de Boswachter’. Op hun website vind je kleinschalige kampeerterreinen midden in de natuur, met natuurlijk een boswachter in de buurt. Kamperen in de herfst te koud? Nee hoor. Met een dikke trui en een brandend (kamp)vuurtje voor als het afkoelt en een goeie slaapzak voor ’s nachts is kamperen juist in dit jaargetijde een gave manier om de natuur met al je zintuigen te beleven. Geen wonder dus dat een deel van hun kampeerlocaties in het najaar gewoon open is. Ook leuk is Boerenbed waar je ‘naar bed gaat als het vuur uitgaat en uit de veren als de haan kraait’. Je logeert er in een ruim tenthuisje, kookt er samen op een houtvuur en wie wil ontspannen zakt lekker weg in de hottub.
Bakken met een twist
Als je regelmatig in de keuken staat, dan zijn de geijkte bakrecepten natuurlijk gesneden koek voor je. Leuker is het om die standaardrecepten een twist te geven. Wat dacht je hiervan: Appels en gebak gaan perfect samen, helemaal in de herfst als je ze combineert met kaneel. Een veelgemaakt recept is die van de appelflap. Idee: geef de good old appelflap een smakelijke make-over en vervang de appels door peren. Combineer ze met vanillesaus en/of walnoten en/of chocola en je smaakpapillen zullen een dansje doen.
Ook hartige hapjes mogen niet ontbreken in het najaar. Maak bijvoorbeeld muffins met wortel en walnoot. Een leuke ‘twist’ kan zijn dat je wat extra aandacht schenkt aan de manier waarop je ze presenteert. Dat is sowieso leuk als je kinderen hebt, maar ook 18-plussers weten een mooie presentatie te waarderen. Spuit op elke muffin een toef crème en strooi daar naar wens iets kaneel of sinaasappelsnippers overheen en duw er een eikeltje of blad van chocolade overheen. Verdeel de muffins vervolgens over een herfstkleurige schaal en vul de tussenruimtes op met kastanjes, eikels en hier en daar een enkel rood/geel herfstblad. Met een cake of een taart kan het ook. Tip: Snij de cake of taart in de keuken alvast in stukken en drapeer daarna pas de natuurversiering eromheen. Zo blijft-ie in stand wanneer je gaat uitdelen.
American chocolate chip cookies doen het altijd goed. Het geheim van deze koekjes zit ‘m in het op tijd uit de oven halen ervan, ergens tussen de 6 en 9 minuten. Zo blijft de binnenkant lekker smeuïg, ook als ze al lang zijn afgekoeld. Het kan zijn dat je een paar keer moet experimenteren, want elke oven werkt weer net iets anders, maar er zijn vast wel wat gegadigden te vinden die je van je probeersels willen afhelpen. Een gezond, koolhydraatarm alternatief zonder geraffineerde suiker maak je met kokosolie en plantaardige siroop zoals ahornsiroop, en amandelmeel. Of go vegan met kokosolie, kokosmelk, zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker, appelmoes en vegan chocoladesnippers. Yummie!
Dekentje erbij, film aan… en actie!
Natuurlijk hoort lekker languit op de bank hangen óók bij de herfst en al helemaal in de herfstvakantie. Luieren is a must do. Zorg ervoor dat je enkele films hebt opgenomen of maak alvast een lijstje als je een abonnement hebt op een van de filmkanalen. Het allerleukst is als je de filmavond begint met zelf popcorn maken. Supermakkelijk en de geur van verse popcorn versterkt het bioscoopgevoel. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een pan met deksel, zonnebloemolie en popcornmaïs/pofmaïs. Bedek de bodem van een koekenpan met een laagje zonnebloemolie, doe het deksel erop en zet het vuur hoog. De olie moet flink heet worden. Om te beoordelen of de juiste temperatuur is bereikt, doe je alvast een paar maïskorrels in de pan. Wanneer die gaan poffen is de pan heet genoeg.
Bedek nu de hele bodem van de pan met een laagje pofmaïs en sluit gelijk het deksel. Zodra het poffen begint, draai je het vuur zachter. De pan zal zich nu langzaam vullen met heerlijke, ontplofte maïs. Schud wel af en toe met de pan om te voorkomen dat de boel aanbrandt. Na zo’n 2-3 minuten houdt het poffen op; zet dan het vuur uit. Wacht nog een paar minuten en schep de popcorn met een schuimspaan in een kleurrijke schaal of geef iedereen z’n eigen popcornkom. Strooi er tot slot naar wens suiker, zout of andere kruiden overheen. Tip: deze smaakmakers blijven beter aan de popcorn plakken als je eerst een scheutje zonnebloemolie over de popcorn sprenkelt. Enjoy the movie!
Spelletjes voor in de herfstvakantie
- Kies vijf verschillende wijnen die op de een of andere manier aan elkaar gerelateerd zijn: het land van herkomst, het type druif of een bepaald wijnhuis.
- Zet de wijnen in een bepaalde volgorde: van licht naar zwaar, van jong naar oud of van wit naar rood.
- Zet verschillende hapjes op tafel. Denk hierbij aan een borrelplank waarbij je zorgt voor variatie in de smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Denk aan zoutige olijven, salami, noten, crackertjes met hummus en tapenade, verschillende kazen en pure chocola. Ook zoete druiven of ander fruit passen hier goed tussen.
- Proef wijn nummer één en vertel de anderen (of schrijf op) welke smaken je proeft, wat je ruikt of hoe krachtig je de wijn vindt en natuurlijk hoe lekker je ‘m vindt. Eet daarna een hapje en proef nog een keer. Het is leuk om te ontdekken wat de rest van het gezelschap proeft én hoe je smaak verandert na het eten van een zoutig blokje kaas of bittere chocola. Voor wie het allemaal wil opschrijven: zogenaamde ‘scorekaarten’ vind je online.
- Stap je over op de volgende wijn, neutraliseer dan eerst je smaak met een slok water en een stukje droog brood.
- Elke nieuwe wijn gaat in een nieuw glas. Je hebt dus meerdere wijnglazen per persoon nodig plus een waterglas. Met al die glazen, wijnen en goedgevulde borrelplank ziet de tafel er gelijk al erg uitnodigend uit.
Je hoeft nu alleen nog maar de verlichting naar standje sfeervol te draaien, een fijne playlist op te zetten en de avond kan beginnen.
Proost!