De perfecte borrelplank maken

10-08-2022

De perfecte borrelplank maken

Tapasplank, serveerplank of borrelplank. Hoe je hem ook noemt: de plank, volgeladen met kleine hapjes is niet meer weg te denken tijdens relaxte namiddagen en feestelijke avonden. Lekker makkelijk ook, zo’n plank, voor als je geen keukenprins(es) bent en een vijfgangendiner je al bij voorbaat een hoge hartslag bezorgt. En toch… als je zelf zo’n borrelplank moet samenstellen, wat leg je daar nou precies op en hoe zorg je ervoor dat het er ook nog leuk uitziet? No worries. Met deze tips weet ik zeker dat je gasten je gaan bedanken met een paar welgemeende ooh’s en aah’s.

Combineer verschillende texturen met elkaar

De ultieme tapasplank bevat hapjes die van elkaar verschillen, maar samen één grote smaaksensatie teweeg brengen. Hoe je dat doet? Door verschillende bites met elkaar te combineren. Let er daarom op dat je hapjes maakt of koopt die wisselend van textuur zijn. Bij het eten is het namelijk lekker om knapperige rauwkost af te wisselen met tongstrelende serranoham, sappige druiven en lichtgeroosterde walnoten. Ben je juist op zoek naar een typisch Spaanse tapasplank? Lees dan het blogartikel over hoe je de perfecte tapasavond organiseert.

Skottsberg borrelplank met hapjes

Plankenkoorts: een grote borrelplank of liever een paar kleine serveerplanken?

Grote planken, kleine planken, rechthoekige planken en ronde planken. De keuze voor het type serveerplank is geheel aan jou. Lange, rechthoekige planken zijn ideaal wanneer je met de hele familie aan een lange (eet)tafel zit. Zo kan iedereen er goed bij. Verwacht je op smaakgebied een lichtelijk kieskeurig gezelschap - lees: een verzameling van vegetarisch, veganistisch of rasechte carnivoren - dan zijn meerdere kleine planken handig. Zo voorkom je ‘kruisbesmetting’ en kun je die groenteplank wat dichter bij je zus zetten en die plank met geitenkaas en roquefort in de buurt van je kaasminnende zwager.

De ultieme presentatie van je borrelplank

Eten doe je eerst met je ogen en dan pas met je mond. Afwisseling en overdaad zijn hierbij de twee toverwoorden waar je gebruik van wilt maken. Om met ‘afwisseling’ te beginnen: neem een duik in je servieskast en presenteer de hapjes op allerlei verschillende soorten tapasservies. Serveer bijvoorbeeld noten en olijven in kleurrijke schaaltjes, vul amuseglaasjes of borrelglaasjes met dipsaus of een soepje, spies mini-wraps op een prikker en leg druiven, kaas of worst los op de plank. Alles kan. Combineer deze variatie met ‘overdaad’. Liever een volgeladen kleinere plank, dan een grote plank waar je het eten op moet zoeken. Benut elk plekje op de plank en je bezoek zal haar ogen uitkijken omdat er simpelweg enorm veel te zien valt. Believe me: dat willen ze proeven!

Het geheim van een houten serveerplank

Er zijn verschillende planken, en trouwens ook borden, waarop je je tapas en hapjes kunt presenteren. Maar de houten serveerplank is veruit favoriet. Houten serveerplanken zien er robuust uit en dragen dankzij hun naturelle, aardse kleur bij aan de smaakbeleving van de hapjes die erop liggen. Aantrekkelijk gepresenteerd eten wordt namelijk als nóg smakelijker ervaren. Voor maximaal plezier van je houten tapasplank, spoel je ‘m na gebruik af met wat water en eventueel een drupje afwasmiddel. Droog ‘m af en laat hem rechtop nadrogen. Wrijf de serveerplank verder regelmatig in met olie en hij zal nog jarenlang met veel plezier je feestjes opvrolijken.