Eén ding moet je onze oosterburen nageven: ze weten wel hoe je een gezellig feestje bouwt. En omdat wij Nederlanders wel van een feestje én van een biertje houden, trekken we elk jaar rond eind september/begin oktober in grote getalen de grens over naar München, waar het grootste bierfestival ter wereld wordt gehouden: Oktoberfest. De formule van Oktoberfest zit zo goed en simpel in elkaar dat het festival inmiddels ook in veel Nederlandse plaatsen wordt gehouden, zij het in wat kleinere vorm. Zelf een Oktoberfest in je achtertuin organiseren? Tuurlijk. Gewoon doen! Ik help je op weg.
Speciaal bier en bock bier in overvloed
Oktoberfest draait in hoofdzaak maar om één ding: samen bier drinken. En dan niet zomaar een biertje, maar speciaal bier. Nou heb je speciaal bier in alle soorten en maten, maar bij jouw Oktoberfest draait het natuurlijk maar om één soort speciaalbier: het bockje (of bokje, met een k). Voor het geval iemand zich tijdens jouw feestje afvraagt: waarom toch eigenlijk dat bockje ieder jaar in oktober?, geef ik je vast het antwoord. Vroeger kon bockbier vanwege de beschikbaarheid van de ingrediënten pas in het najaar worden gebrouwen. Tegenwoordig is dat anders en is de combinatie bockbier en herfst meer een marketingdingetje. Maar wel een goeie, want de kruidige, licht zoete, volschuimende herfstbock of winterbock past qua smaak perfect bij deze periode van het jaar. Daarom wordt in elke eerste volle week van oktober het ‘bockseizoen’ geopend en staat er in de kroeg steevast een vaatje bockbier onder de tap. Bockbier heeft een iets hoger alcoholpercentage dan gewoon bier en is vaak wat donkerder van kleur. Dat laatste geldt overigens niet voor tarwebockjes zoals Weizenbock; die zijn juist wat lichter van kleur.
Speciaalbier glazen
Tijdens Oktoberfest schenk je het bier bij voorkeur in een bierpul. In een gemiddelde bierpul gaat namelijk zo’n halve liter bier. Dat scheelt weer een wandeling naar de koelkast en zo blijft er meer tijd over om bij je vrienden te zitten. Mag het wel wat minder, ga dan voor wat kleinere bierglazen. Kleinere bierglazen zijn perfect voor een speciaalbiertje en door de stevige poot ook heel geschikt voor een feestje.
Van lederhosen en dirndls tot bratwurst en foute muziek
De aankleding bepaalt in hoge mate het welslagen van jouw Oktoberfest. Trek de verkleedkist dus open en druk ook je drinking buddies op het hart dat ze hun gewone kloffie moeten verruilen voor een lederhose of dirndl.
In ruil daarvoor zorg jij voor lange tafels met geblokte kleedjes. Voor een playlist vol schlagers en andere ‘foute’, maar oh zo gezellige inhaak-muziek. En voor eten. Want van al dat bier krijgen we honger. Vul dus de schalen met bratwurst, pretzels en gebraden haantjes. And last but not least: ga op zoek naar wat pubers die je – uiteraard na enkele strikte instructies en met het vooruitzicht van een mooie bijverdienste - de controle geeft over koelkast, voedselvoorraad en muziek. Dan heb jij ook een mooi feest. Cheers!