Nuts van noten!

01-09-2022

Nuts van noten!

Noten zijn hier een all time favourite. Ze geven een gerecht of gebak een heerlijke crunchy bite. En een handje geroosterde noten is altijd welkom als tussendoortje, want noten zijn ook nog eens enorm gezond voor je. Redenen genoeg dus waarom de noot niet mag ontbreken in je voorraadkast. In dit blog deel ik onder andere mijn favoriete notengerecht met je.

Verse noten: wat is het beste seizoen voor walnoten, hazelnoten en de andere noten?

De lijst met noten die tot je beschikking staan in de keuken is lang genoeg om elke week een andere noot in je gerecht te verwerken. Je hebt de keus uit: pinda’s, amandelen, walnoten, cashewnoten, pistachenoten, hazelnoten, pecannoten... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Met welke noot je ook aan de slag wil: geen noot is zo vol van smaak als een verse noot. Je kunt zelfs in juni een walnoot gebruiken die in het najaar ervoor is geoogst. Want niet de oogsttijd, maar de kwaliteit van de noot is bepalend voor hoe lang-ie vers blijft. Daarom zijn de noten van de notenspecialist vaak het lekkerst én het langst lekker. Dat een cashewnoot in het eerste kwartaal van het jaar wordt geoogst en een walnoot in het najaar van de boom valt, is dus helemaal niet relevant.

Bewaar ze thuis in een afgesloten bakje, pot of zakje in de koelkast en je hebt er nog weken plezier van. Invriezen kan trouwens ook. Als de noot van hoge kwaliteit is, kan-ie bevroren wel jarenlang goed blijven.

Vegetarische gerechten met noten

Je hoort overal dat noten een goede vervanger voor vlees zijn. Maar dat hangt wel van de noot af. Cashewnoten, pinda's, pistachenoten en amandelen zitten bijvoorbeeld vol eiwitten. Dat zijn de echte vleesvervangers. Macadamianoten, walnoten en pecannoten bevatten daarentegen maar weinig eiwit. Ze bevatten wél veel onverzadigd - is gezond - vet en geven je daardoor sneller een vol gevoel.

Eenvoudig maar super lekker!

Nou kun je mij gerust midden in de nacht wakker maken voor wat voor notengerecht ook. Maar er is één gerecht en daar blijf ik zelfs voor op. Dit gerecht is verrassend anders dan anders doordat het enkele onverwachte ingrediënten bevat, zoals rode rijst en aardpeer. Happy cooking!

Recept: Geroosterde kippenborst met sinaasappel en kersen, gedroogde cranberries, rode rijst, gebakken aardpeer en noten
Bereidingstijd: 25 minuten- 30 minuten oventijd
Benodigdheden voor 4 personen:

  • 4 kipfilets
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 sinaasappel, in plakjes, met schil
  • 150 g verse kersen, ontpit (kersen uit pot zijn ook prima)
  • 200 g aardpeer, geschild
  • 100 g cashewnotenmix
  • 300 g rode rijst
  • 50 g gedroogde cranberries
  • 10 g verse tuinkers
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 50 g gezouten boter
  • Ovenschaal, koekenpan, pannetje om rijst in te koken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Besprenkel de kipfilets met 2 eetlepels olijfolie en breng verder op smaak met het paprikapoeder, de peper en het zout. Leg vervolgens de filets in een ovenschaal, verdeel de schijfjes sinaasappel erover en bak het geheel in 30 minuten af in de voorverwarmde oven.
  3. Voeg de laatste 10 minuten van de baktijd de kersen toe aan de ovenschaal.
  4. Terwijl de kip in de oven gaar ligt te worden, zet je water op voor de rijst.
  5. Kook de rode rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Is de rijst klaar, meng er dan de gedroogde cranberries doorheen.
  6. Snijd ondertussen de aardpeer in partjes. Verhit 50 gram zoute boter in een koekenpan en bak de partjes aardpeer 10 minuten totdat ze goudbruin kleuren en gaar zijn. Voeg de laatste 2 minuten de cashewnotenmix toe aan de pan. Breng tot slot het geheel op smaak met verse peper.
  7. Ben je allergisch voor cashewnoten of hou je er niet van? Dan kun je ze ook vervangen door amandelen, pecannoten, walnoten of hazelnoten.

En dan de presentatie

Pak een mooi bord en leg er wat van de gegrilde kipfilet met sinaasappel en geroosterde kersen op. Maak vervolgens met een beker of kookring een rijsttorentje naast de kipfilet en leg er wat gebakken aardpeer met cashewnoten naast. Garneer tot slot met een handje verse tuinkers en geniet.

Dol op de aardachtige smaak van noten? Dan word je vast ook blij van pompoenen. In dit blog lees je alles over Halloween, bijpassende gerechten en het maken van een Halloween pompoen.