Van gegrilde maiskolf tot T-bone en van portobello tot regenboogforel. De BBQ is er voor de veggies, de vegans, de carnivoren en de pescotariërs. Een gegrild velletje, huidje of schilletje met een scheutje olie en wat kruiden erover: meer is er niet nodig voor een ware smaakexplosie. Waarom steken we die barbecue eigenlijk niet wat vaker aan?
Voorbereiding BBQ
Alle clichés zijn waar. Ook die ene die zegt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Des te meer kun je namelijk ontspannen genieten wanneer je gasten er zijn en de avond gevuld is met muziek, vrolijke stemmen en het gekletter van bestek. Die voorbereiding richt zich op drie dingen: het kiezen van gerechten, het regelen van de aankleding en het vergemakkelijken van de uitvoering. Zo gaat het wassen van een krop sla extra snel met een slacentrifuge. Geef de kipfilets een paar fikse klappen met een vleeshamer en ze worden lekker mals. En zelfs het barbecue gereed maken van een visje kan handiger: met een visschaar verwijder je moeiteloos eventuele visschubben en graten en verdeel je de vis in mooie, gelijke stukken.
Vlees, vis, groente en salades? Easy does it
Is de barbecue op temperatuur? Ook dan zijn er handige tools om je vlees, vis, groente en salade in no time om te toveren tot culinaire hoogstandjes. Wist je dat wortels heerlijk zoet worden als je ze roostert? Dat komt omdat de suiker in de wortel karamelliseert. Nou zijn wortels en roosters geen goeie combinaties. Eén verkeerde beweging en ze verdwijnen tussen de spijlen van het rooster midden op de kolen. De oplossing? Bind ze samen met een siliconen kook- en braadsnoer. Zo’n snoer is bestand tegen hitte (tot 260℃) en ideaal om groente-, vlees- of vispakketjes te maken.
Voor een overheerlijke bavette gebruik je een vleesthermometer die nauwlettend de kerntemperatuur voor je in de gaten houdt. En op tafel komt een olijfolie/azijn-setje goed van pas.
Drankjes voor bij de BBQ
Op warme namiddagen en zwoele avonden is een verfrissend drankje meer dan welkom. Vul enkele karaffen met water en voeg aan elke karaf fruit, groente of kruiden toe, zoals limoen, komkommer, sinaasappel of munt. Ga je voor een buffetopstelling? Dan is een drankdispenser van glas een uitkomst en bovendien een gave blikvanger. Met de tapkraan is het makkelijk schenken voor jong en oud en er kan veel in: tot wel zes liter! Je kunt de dispenser naar wens vullen met water, sap, limonade of een alcoholische drank. In deze blog vind je trouwens de 5 meest lekkere cocktails voor de zomer.
Tot de zon ondergaat
Elke barbecue-avond is een mini-tuinfeestje. Een witte aankleding (denk: rustiek witte borden, schalen, servetten en lampionnen) doet het altijd goed in combinatie met natuurgroen en houten tafels en stoelen. Hou je meer van kleur, combineer er dan lekker op los. Gebruik bijvoorbeeld warmrood servies met ivoorkleurig bestek, helderblauwe waterglazen, kleurige lampionnen en houten serveerplanken. Hang een lichtslinger boven of vlakbij de tafel op, zet Spotify aan en vul nog wat kleine bloemenvaasjes voor op tafel. Daarna is het simpelweg een kwestie van lekker kokkerellen, samen eten en eindeloos bijpraten tot de zon onder gaat.