Inspiratie: met een high tea de lente in

31-03-2023

Inspiratie: met een high tea de lente in

Een high tea past bij iedere gelegenheid. Want los van het feit dat elke high tea diverse soorten thee bevat, biedt ze vooral heel veel ruimte voor eigen inbreng. In dit blog ontdek je hoe je een vleugje lente toevoegt aan jouw eigen high tea. Bijvoorbeeld door te bakken met voorjaarsfruit en de tafel zo aan te kleden dat er een fris en kleurrijk geheel ontstaat. Grote kans dat iedereen bij jou wil aanschuiven, bijvoorbeeld met Pasen.

Bakken met voorjaarsfruit

Wanneer je bakt met het seizoen, weet je zeker dat je de meest smaakvolle gerechten op tafel zet. Welke fruitsoorten zijn nu het lekkerst? Een kleine greep uit de mogelijkheden biedt al veel smakelijks: kersen, kiwi’s, aardbeien, perziken, ananas, abrikozen, citroenen en appels. Verwerk je voorjaarsfruit in een high tea dan krijg je bijvoorbeeld:

  • Tartelettes met aardbei, kiwi en perzik
  • Petit fours of kleine cakejes van kersen en chocolade
  • Een mix van aardbeien, ananas, kiwi, poffertjes op 10 cm lange satéprikkers
  • Appel/abrikozenflapjes van bladerdeeg

Smullen maar

Een high tea is niet gebonden aan een bepaald menu, dus je kunt de maaltijd helemaal naar wens vormgeven zo lang je maar variatie aanbrengt in de gerechtjes. Afwisseling is het toverwoord om je high tea er als zodanig uit te laten zien. Dat komt goed uit als je niet alleen je vegetarische vriendin uitnodigt, maar ook je vader die het liefst alleen dingen eet die hij kent en je veganistische puberzoon aan tafel zit. Ook dienen er meerdere zoete lekkernijen op tafel te staan. Maak dus niet alleen maar verschillende hartige taarten die je in punten snijdt, maar wissel af. Zet naast een tray met chocoladesoesjes een glas kaasstengels en bouw op een taartplateau een toren van op je tong smeltende macarons in pastelkleuren. Extra British wordt het als je enkele typisch Engelse gerechtjes op tafel zet zoals zoete scones met clotted cream en lemon curd, sandwiches en muffins.

Tea time met Pasen

Vanwege haar feestelijke karakter is een high tea perfect voor Pasen. Een gezellige maaltijd, midden op de dag, waarbij de hele familie of je hele vriendengroep gezellig aanschuift. Leen om te beginnen van je vrienden, familie of buren een theepot, zodat je er meerdere op tafel kunt zetten. Want ook wat de thee betreft, dien je volop te variëren. Zet daarvoor naast elke theepot een verzameling aan theesoorten. Je kunt hiervoor theezakjes gebruiken, maar weet dat losse thee veel meer smaak heeft. En zo til je de high tea-beleving snel, maar doeltreffend naar een hoger niveau. Vergeet ook vooral niet een potje suiker, honing en wat schijfjes citroen erbij te serveren. Wil je helemaal uitpakken, haal dan bij de betere theewinkel of de groothandel theebloemen. Vul de theepot met heet water en leg er een theebloem in. In acht tot tien minuten zal de theebloem zich langzaam ontvouwen en haar smaak afgeven aan het hete water. Dit spektakel wil je natuurlijk niet missen, dus probeer ergens een transparante theepot op te duikelen die je hiervoor kunt gebruiken.

Hoe zet ik een high tea op tafel?

Taartplateaus, serveerschalen, kommetjes, glaasjes en bordjes. Eigenlijk kun je alle onderdelen van je servies wel kwijt bij een high tea. Voor een spannend effect wissel je hoge onderdelen, zoals etagères, af met lage onderdelen, zoals schaaltjes. En maak het jezelf niet te moeilijk: combineer gerust verschillende serviezen. Wil je een bepaalde sfeer creëren?

  • Breng het voorjaar naar je bord en zet een verzameling van bont, kleurrijk servies op tafel.
  • Bij Pasen ga je voor servies in pastelkleuren.
  • Blijf je liever in Engelse sferen? Gebruik dan servies met kleine bloemetjes. 

Aankleding van je high tea-tafel? Let’s go outside

Schijnt de voorjaarszon volop: houd je high tea dan eens buiten, in de tuin of trek met z’n allen het park in. In je achtertuin gebruik je lange tafels die je dekt met tafelkleden in lichte of vrolijke kleuren. Voor het park neem je een paar dikke picknickkleden mee om op te zitten. Waar je ook bent: een sfeervolle setting is zo gemaakt. Vul (kunststof) glazen en vaasjes met veldbloemen of voorjaarsbloemen voor een weelderige oase vol kleuren en geuren. Dat is in het park wellicht wat onhandig, maar dan hang je ter vervanging een stoffen vlaggetjeslijn op tussen de bomen. Komt het zo uit dat je tussen twee bomen zit? Span er dan een lange lijn tussen zodat-ie boven de hoofden komt te hangen en bevestig daar met een paar knijpers het menu aan. Zo staat het menu niemand in de weg en kan je steeds even spieken welk gerechtje je nog niet geproefd hebt. Versier de omgeving tot slot met een lampionnetje hier en daar en jouw high tea is al geslaagd voor-ie goed en wel begonnen is.

Nog even een checklist voor de aankleding, ook geschikt voor binnen:

  • Servies voor de gerechten: etagères, serveerplanken, taartplateaus, kommetjes en schalen
  • Om van te eten: kleine bordjes en kommetjes
  • Voor het drinken: waterkannen, theepotten (waxinelichthouders), theeglazen en waterglazen
  • Bestek
  • Tafelkleden en servetten
  • Eventueel: picknickkleden
  • Glazen en vazen met bloemen
  • Stoffen vlaggetjeslijn
  • Lampionnen
  • Menukaartjes

Enjoy!