How to: Halloween

20-09-2022

How to: Halloween

Halloween en pompoenen zijn als twee handen op één buik. En is je uitgeholde pompoen eenmaal Halloween-ready, dan verwerk je het pompoenvlees in een dampend najaarsgerecht. Zo makkelijk kan het zijn. Tips nodig? Met dit blog loods ik je veilig door het Halloween-weekend.

Tip voor pompoen uithollen

Voordat je je pompoen om kunt toveren tot een griezelige Halloween-accessoire moet-ie worden uitgehold. Snijd daarvoor eerst een ‘dekseltje’ boven uit de pompoen. Dat doe je het meest veilig met een kartelmes omdat je daardoor meer grip hebt op de pompoen en er minder kans is op uitschieten met je mes. Zet het mes een beetje schuin in de pompoen dan past het deksel straks moeiteloos weer op de uitgeholde pompoen zonder naar binnen te vallen. Zorg er ook voor dat de uitsparing groot genoeg is om met je hand/arm het vruchtvlees uit de pompoen te schrapen. En dan een tip voor het uithollen zelf: gebruik je ijsschep. Die heeft scherpe randen en een handvat dat steviger in de hand ligt dan een gewone lepel.

Gooi de pompoenpitten niet weg. Spoel alle draden ervan af en kook ze 20 minuten. Daarna rooster je ze met wat olijfolie en kruiden in de oven. Lekker als snack of als topping bij de Griekse yoghurt.

Pompoen gezicht snijden

Heb je alle draden en pitten verwijderd en al het vruchtvlees eruit geschraapt tot er nog rand van 2,5 cm in de pompoen zit, dan kan het leukste onderdeel beginnen: het uitsnijden van het gezicht. Bij sommigen winkels is dit gezicht er al opgestickerd zodat je precies weet waar je de pompoen te lijf moet gaan. Zo niet, dan kan het handig zijn het er zelf eerst op te tekenen. Zeker als je kinderen ermee aan de slag gaan. Op internet zijn allerlei leuke variaties te vinden. Klus geklaard? Wacht tot de schemer invalt, zet de pompoen op een goed zichtbare plek en plaats er een brandend kaarsje in. De toon voor het weekend is gezet!

Halloweengerechten

Wie eenmaal een Halloween-pompoen heeft gemaakt, is klaar voor de rest. Wat dacht je van:

  • Halloween-paprika’s. Je bewerkt ze hetzelfde als de pompoen: deksel eraf snijden, ogen, neus en mond eruit snijden en vullen maar. Bijvoorbeeld met een mix van rijst, gehakt en een uitje. Een halfuurtje in de oven is voldoende om de paprika te garen.
  • Halloween-pizza’s. Bestrijk de pizzabodem met tomatensaus, strooi er Italiaanse kruiden over en versier de pizza met spookjes die je uit een bol mozzarella snijdt.
  • Graftoetjes. Vul kleine glaasjes met chocolademousse en strooi er een laag pure hagelslag over. Pak dan een rol biscuitjes en schrijf er met een chocoladestift R.I.P. op. Steek het biscuitje in de chocolademousse en verras je gasten met een heerlijk luguber einde van de maaltijd.
  • Spinnenkoekjes. Tover Oreo-koekjes om tot spinnen door er aan beide zijden stukjes dropveter of pretzel in te steken en met chocoladestiften twee Smarties-oogjes erop te plakken.
  • Halloween-chips. Maak van tortillawraps eenvoudig griezelige chips door enge vormpjes uit de wrap te snijden, zoals spoken, vleermuizen of spinnen. Bestrooi met een kruidenmix van peper, zout en paprika en bak ze krokant in de oven.

Pompoengerechten

Geen fan van Halloween, maar wel van pompoen? Ook zonder griezeleffecten is de pompoen een welkome groente op tafel. Wat dacht je van pompoensoep? Doe het vruchtvlees van één pompoen samen met één ui, twee tomaten en 500-700 ml bouillon in een braadpan en laat het geheel in een klein halfuurtje gaar pruttelen. Daarna alleen nog even de staafmixer erdoor en serveren met een scheutje room. Of snij de pompoen (met schil) in schijven en doe ze samen met worteltjes en zoete aardappel in een ovenschaal of tajine. Besprenkel ze met zout en olijfolie en rooster ze in een voorverwarmde oven op 180°C tot ze warm en geurig zijn. Ook lekker: voeg eens dobbelsteentjes pompoen toe aan je stoofvlees. Dat doe je op het moment dat het vlees is aangebraden en de knoflook en uien erbij gaan. Voor zo’n stoofschotel zijn een braadpan met een dikke bodem of slowcook pan ideaal.

Als nagerecht – of voor bij de koffie of thee – kan ik pompoencake aanbevelen. Die is lekker en zelfs gezonder dan gewone cake. Mocht je nog een cakevorm of bakvorm nodig hebben: deze pyrex cakevorm is een alleskunner. Hij kan namelijk in de oven, maar ook in de diepvries. Superhandig wanneer je na afloop wat wil invriezen.

Goed beschouwd is Halloween eigenlijk griezelig makkelijk. En zo blijft er genoeg tijd over om maximaal te genieten van je gezelschap. Wat wil een mens nog meer…