How to: feestelijk dineren

01-12-2022

How to: feestelijk dineren

Ik beken: ik ben een sucker for seasons. Zodra het ene seizoen overgaat in het andere pas ik me aan als een blad aan de boom. En nu de temperaturen dalen en het ’s middags al donker wordt, is het tijd voor thuis. Lekker met je familie of vrienden bijpraten, eten en drinken terwijl de wind om het huis giert. Dus trek het mooiste tafelkleed maar tevoorschijn: we gaan een feestelijk diner geven voor onze vrienden.

Feestelijk dineren: waar te beginnen?

Wat gezellig eten met je vrienden betreft: het gaat natuurlijk om het gezelschap. En op een goede tweede plek staat de kwaliteit van het eten en drinken. Toch draagt ook een mooi gedekte tafel bij aan een geslaagde avond. Het zet de toon en mooi gepresenteerd eten op een feestelijk bord smaakt nou eenmaal écht beter.

Picture this: stijlvolle, matzwarte borden, schalen en kommen, zoals die van de serie Universe van Maastricht Porselein. Op al dat zwart komen de kleuren van je Noorse garnalen, rode tomatensoep en groene salade prachtig uit. Datzelfde geldt voor het Bama Copper-servies van Palmer. De Portugese ambachtslieden die deze serie ontwierpen, wisten duidelijk waar ze mee bezig waren. Zet dit ingetogen koperkleurige servies op tafel en je waant je direct in een gezellig en intiem kwaliteitsrestaurantje. Nog een tip: presenteer eens een gerecht op een houten serveerplank. Ideaal voor kleinere hapjes die dienen als appetizer, wortelpakketjes uit de oven of een in plakken gesneden ossenhaas.

Tafeldekken: bestekset

Bij een chic diner hoort natuurlijk elegant bestek. Maar je wilt ook dat het prettig in de hand ligt. Dat hebben ze in Italië goed begrepen. Zo liet het Italiaanse merk EME meerdere besteksets ontwerpen voor en door liefhebbers van eten. Bestekset Mona Lisa combineert een smaakvol zwart heft met een sierlijke metalen versiering en elk item ligt aangenaam zwaar in de hand. Ga je voor een echte party experience? Laat je dan verleiden door de EME Domus bestekset. Uitermate feestelijk, want shiny en toch stijlvol.

Tafeldekken: glazen

Nog zo’n Italiaan die begrijpt waar het bij gezellig tafelen om draait, is Luigi Bormioli. Om te beginnen vind je bij Bormioli champagnecoupes en champagneflûtes – sierlijk én stevig – om de avond bruisend te beginnen. Ook de wijnglazen met ranke steeltjes kunnen tegen een stootje trouwens dankzij de toevoeging van titanium. Dat proost toch een stuk meer ontspannen. En dankzij het sprankelende, lichte kristalglas tinkelt de wijn je kleurrijk tegemoet.

Ready?

Dan hoef je alleen nog maar te bedenken welke vrienden je wilt uitnodigen en in een goed kookboek te duiken. Of probeer eens mijn favoriete gerecht met noten. Succes!