Hoe kleed je de tafel leuk aan voor Sinterklaas?

29-11-2022

Hoe kleed je de tafel leuk aan voor Sinterklaas?

Sinterklaas staat synoniem aan een huis vol geheimzinnigheid, verwachtingsvolle gezichten en een maan die door de bomen schijnt. Maar ook aan chocoladeletters, pepernoten en speculaas. Hoe je Sinterklaas ook viert: die elementen mogen zeker niet ontbreken. Nou staat het internet vol met allemaal recepten en creatieve manieren om je cadeaus leuk in te pakken; die vind je zelf ook wel. Ik ga je daarom helpen met de presentatie van al dat lekkers en de aankleding van je eettafel. Let’s go!

First things first: een ontspannen agenda

De gezelligheid rondom Sinterklaas is het begin van een sfeervolle, maar ook drukke maand. Voor iedereen het juiste cadeautje vinden, surprises knutselen en gedichten schrijven, kost nou eenmaal behoorlijk wat tijd. Zorg daarom voor een ontspannen agenda en een uitgerust hoofd. Een ontzettende energievreter is bijvoorbeeld de vraag: Wat eten we vandaag? Ontsla jezelf van die vraag door in het weekend alvast een weekmenu te bedenken. Als het kan sla je ook alvast alle boodschappen in of je bestelt ze. Je kunt zelfs het invullen van dat weekmenu vergemakkelijken door je voor te nemen elke zondag voor twee dagen te koken – opgebakken stamppot smaakt die tweede dag vaak nog lekkerder –, elke dinsdag een pastamaaltijd te eten, elke woensdag een ovenschotel enzovoort. Ovenschotels zijn ook nog eens ideaal omdat je ze kunt achterlaten bij je gezin op dagen dat je zelf niet mee-eet, maar ook omdat je ze negen van de tien keer al kunt bereiden wanneer het jou uitkomt.

Presentatie van al dat lekkers

En dan de dag zelf. Een dag die nogal eens begint met een gezellige borrel of uitgebreide koffietafel. Voor een Sinterklaastafel met een hoog wauw-gehalte hoef je gelukkig geen Michelinsterren achter je naam te hebben staan. Ook eenvoudige lekkernijen en gerechten krijgen in een handomdraai een boost als je ze op de juiste manier presenteert. Heb je een mooie, complete serviesset in de kast staan? Pak uit en gebruik alle onderdelen gedurende de middag en bij de avondmaaltijd. Met die overdaad van alle bij elkaar passende onderdelen krijgen zelfs chocoladekikkers een rijke uitstraling. Ontbreekt er aan bijna elk bord of schaaltje wel een hoekje? Dan is het juist slim om de mooiste exemplaren van de verschillende sets met elkaar te mixen. Datzelfde geldt voor de glazen. Heb je niet genoeg dezelfde glazen, geef dan niet twee familieleden een ander glas, maar wissel zoveel mogelijk af. Mix&Match is dan het thema in plaats van Ik Had Helaas Niet Genoeg. Of je nou een gezellig gemixt of een compleet servies gebruikt, maakt voor het effect niet uit. Dat zit ‘m namelijk vooral in het aantal onderdelen. Hoe meer onderdelen, hoe groter het gevoel van overvloed. En overvloed voelt luxe en gezellig: er valt links én rechts wat te knabbelen. Verdeel die grote zak met pepernoten en snoepgoed dus over meerdere kleine schaaltjes. En serveer bij de hoofdmaaltijd naast die grote ovenschotel meerdere kleine bijgerechtjes. Met die bijgerechten kun je enorm uitpakken (lees: gestoofde bospeen en geroosterde honing-bacon spruitjes), maar kun je ook lekker low-key houden (lees: komkommerschijfjes, paprikareepjes en gemarineerde champignons). Een banketletter steelt de show op een taartplateau. En een grote houten serveerplank is ideaal als ‘borrelplank’ vol pepernoten, speculaasbrokken en kaneelmuffins.

De afsluiting van de maaltijd: het dessert

Op Sinterklaasavond draait het om de gezelligheid en de cadeaus, maar ondertussen wordt er flink gesnoept. Naarmate de avond vordert, neemt de spanning toe, raken de magen gevuld en neemt de eetlust af. Wil je het diner toch graag afsluiten met een dessert? Skip dan machtige nagerechten als een chocoladelavacake of meringue en kies voor een licht ijsdessert. Na een wekenlang dieet van pepernoten, taaitaai en chocoladeletters is een fris ijsdessert namelijk precies wat je nodig hebt. Een ijsdessert hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Schep twee tot drie bolletjes ijs in een coupe, giet er wat siroop voor desserts op en strooi er een verkruimelde nootjes overheen. Eventueel top je ‘m af met een chocolade Sinterklaasje en een toefje slagroom. Serveer het ijs in klassieke ijsglazen en leg naast elk glas een goudkleurige lepel. Het haute cuisine-gehalte van jouw dessert stijgt direct naar grote hoogte.

Vergeet de aankleding niet!

Als je denkt aan Sinterklaasversiering, dan is de kans groot dat je gelijk denkt aan de kleuren rood en geel. Erg Sinterklazig inderdaad, maar stylish is deze kleurencombinatie niet bepaald. Met kleine kinderen in huis ontkom je daar natuurlijk niet aan en dat is ook helemaal niet erg. Maar op een gegeven moment ben je die fase voorbij en wil je wellicht een wat volwassener versiering. Het goede nieuws is: dat kan. Het hele ‘zie de maan schijnt door de bomen’-verhaal leent zich namelijk perfect voor zwart-witte versiering. Denk aan witte raamstickers, bijvoorbeeld eentje met een tafereel van Amsterdamse grachtenpanden waarop pieten met cadeautjes balanceren. Plak ‘m op je raam en de nacht zorgt voor een mooie contrasterende achtergrond. Datzelfde effect, maar dan tegengesteld, krijg je als je zwarte figuren op een groot glas plakt en er een waxinelichtje in zet. Al dat zwart-wit wissel je af met accessoires van hout (sfeervol) en goud (feestelijk). Je trekt dit zwart-wit thema eenvoudig door naar de eettafel door te kiezen voor zwart servies op een houten tafel of op een wit tafelkleed. Verwacht je veel plakkerige handen, dan draai je het om en gebruik je witte borden op een zwart tafelkleed. Zet goudkleurige naambordjes op de borden en hang aan weerszijden van de tafel wit/gouden slingers op. Fijne Sinterklaasavond!