Goede voornemens: gezonder eten

30-12-2022

Goede voornemens: gezonder eten

Healthy cooking is een van de meest ingevoerde zoektermen ter wereld. Met name in januari, wanneer we geen oliebol, banketstaaf, chocolaatje, gevulde kalkoen, wijn en bubbels meer kunnen zien, schiet dat aantal omhoog. Gelukkig is daar het wereldwijde web waar miljoenen artikelen van evenzoveel foodies je overladen met hun levensstijl tips en gezonde recepten. Verrassend genoeg gaan artikelen over gezond koken vooral over de ingrediënten of over gezondere bereidingswijzen zoals stomen in plaats van koken. Er is één kookaspect dat daarbij over het hoofd wordt gezien: de pan.

Olie als natuurlijke antiaanbaklaag

Lekker kokkerellen gaat het best met een pan waarin je gerecht niet gelijk vastschroeit aan de bodem. Jarenlang gebruikten we daarvoor pannen met een antiaanbaklaag. Inmiddels is één ding duidelijk: die (chemische) coating is verre van gezond voor je. Een antiaanbaklaag kan gelukkig ook op een natuurlijke manier gerealiseerd worden. Dat is onder andere het geval bij de Carbon Steel-pannen van Skottsberg. Deze plaatstalen pannen krijgen eerst een hittebehandeling zodat ze sterker, krasvaster en roestvaster worden. Daarna worden de pannen ingebrand met plantaardige olie. Die olie geeft de pan een patinalaag die hetzelfde effect heeft als een coating, maar dan volledig natuurlijk, veilig en dus gezond.

Het beste keukengereedschap is natuurlijk keukengereedschap

Soms is het allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. De natuur bevat bijvoorbeeld alle ingrediënten die we nodig hebben om gezond te leven. Neem nou gietijzer en staal: ideaal pannenmateriaal want ze zijn sterk, hard en hittebestendig. Dat levert praktisch onverwoestbaar keukengereedschap op. Om nog even bij de Carbon Steel-pannen van Skottsberg te blijven: ze helpen je ook om gerechten zo gezond mogelijk te bereiden. Zo warmen de pannen snel op en heb je voor de bereiding van vlees maar weinig vetstof nodig. Duurzame, energiebesparende pannen dus die het je makkelijk maken om zo gezond mogelijk je eten te bereiden.

Ook fijn: de houten serveerplanken van Skottsberg

Skottsberg heeft behalve pannen ook prachtige houten serveerplanken in haar assortiment. Iedere plank is in z’n geheel uit een stuk duurzaam Longan-hout gezaagd. Lees: niet verlijmd en dus oersterk. De plank is vervolgens ingewreven met 100% pure olie, afkomstig uit de zaden van de Tung-boom. Die olie maakt de serveerplanken waterafstotend en voedselveilig.

Goede voornemens made easy

Kortom: is bewuster en gezonder leven jouw goede voornemen? Maar ben jij diep in je hart een echte Bourgondiër en zijn vet-, alcohol-, suiker-, koolhydraat- en caloriearme gerechten niet zo jouw ding? Maak dan de gezonde switch door te gaan kokkerellen met natuurlijk keukengereedschap. Wie zei dat goede voornemens moeilijk moeten zijn?

PS: Gaat je zoon of dochter op kamers of wil jij jezelf een mooi cadeau geven waardoor kokkerellen in de keuken echt een feestje wordt? Ontdek hier de hele collectie van Skottsberg.