Go vegan!

01-11-2022

Go vegan!

Veganistisch eten is hot. Zelfs als je een ontzettende carnivoor bent en met pijn in je hart afscheid hebt genomen van al die zomerse barbecues, is af en toe koken met uitsluitend plantaardige ingrediënten helemaal zo gek niet. Veganistisch eten is namelijk hartstikke gezond voor je. Daarnaast is daar de groeiende bewustwording dat we beter voor de aarde moeten zorgen. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat de plantbased maaltijd ook het laatste restje van haar geitenwollensokkenimago van zich heeft afgeschud. Met duizenden online blogs, TikTok-video’s en Insta-reels is een vegan lifestyle bovendien toegankelijker dan ooit. Meer weten over vegan food? I’ve got you covered!

Wereld Veganisme Dag

Elk jaar, op 1 november, is het Wereld Veganisme Dag. Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de voordelen van veganisme voor mens, dier en natuur. Moeten Pasen en Pinksteren op één dag vallen voordat jij je gebakken eitje als ontbijt opgeeft? Je weet niet wat je mist. Doe eens gek en verras jezelf en je lief eens met overnight oats. Het web staat vol met recepten voor deze ontbijtjes die je ’s avonds al bereidt en die gedurende de nacht veranderen in de meest fantastische ontbijtgerechten. Bewaar je versbereide oatmeal in de koelkast in glazen potten die je kunt afsluiten met een deksel, zoals deze weckpotten. Zelfs als je geen fan bent van havermout zijn deze oats het proberen waard. Flans je liever zelf een veganistische maaltijd in elkaar, let er dan op dat je deze ingrediënten vervangt: vlees, gevogelte, vis en zeedieren, zuivel, eieren en bijenproducten zoals honing.

Is je veganistische maaltijd goed bevallen? Lucky you. Want als je eenmaal de bloggers met hun veganistische recepten hebt ontdekt, gaat er een wereld voor je open.

Een kleurexplosie op je bord

Natuurlijk is er niks mis met bloemkool, gekookte aardappels en een stukje vegetarische kip. Maar de echte smaakmakers onder ons weten dat een kleurrijke maaltijd al je zintuigen aanzet. Dat past precies in het straatje van de veganist, want er is weinig eten zo kleurrijk als groente. Pompoen en bospeen, aubergine en rodekool, bruine bonen, gele paprika en groene prei. Een regenboog is er niks bij. Tip: als je echt uit wilt pakken, garneer je je maaltijd met eetbare bloemen. Die kun je kopen bij sommige supermarkten, bij de groenteboer of bij delicatessenzaken. Serveer je eten tot slot op een bord in een warme herfsttint en je kunt gelijk een nieuw dinertje inplannen. Your friends will come back for this!

Paddenstoelen & jackfruit

Nu het herfst is, kunnen we natuurlijk niet om de paddenstoel heen. Paddenstoelen zijn qua textuur een ideale vervanger van vlees. Stoofpotjes met kastanjes, boeuf bourgignon, pasteitjes, risotto of quiche. Met paddenstoelen kun je alle kanten op. Laat daarbij de gewone champignon eens links liggen en kies voor eekhoorntjesbrood, cantharellen, morielje, oesterzwam, kastanjeboleet of: de hoorn van overvloed. What’s in a name!

Ben je op zoek naar een ingrediënt met die typische vleestextuur, maar hou je niet van paddenstoelen? Verwerk jackfruit in je maaltijd. Pulled jackfruit is perfect voor in je pokébowl, stoofschotel of wrap. Grote kans dat niemand het verschil merkt.

Najaarsgroente op je bord

Boerenkool, rodekool en witte kool… het seizoen van de kolen is weer aangebroken. Nou kan je die, geheel volgens oma’s recept, verwerken tot stamppotten. Maar je kunt er natuurlijk ook totaal iets anders mee doen. Noem het fusion cuisine en verwerk ze bijvoorbeeld in een wrap. Snijd daarvoor enkele koolsoorten en groenten in fijne reepjes (bijvoorbeeld rode kool, witte kool en enkele winterpenen), meng ze met een dressing en vouw het geheel in een warme wrap. Even tussen het grillijzer en je hebt een vegan herfstgerecht om je vingers bij af te likken. Nog een tip? Maak een hartige puree van pompoen en kokosmelk en serveer daarbij een veganistische rendang van jackfruit of van gestoofde aubergine met bosui. 

Verrassend. Verrukkelijk. Vegan.