Gezonde voornemens voor het nieuwe jaar!

03-01-2023

Gezonde voornemens voor het nieuwe jaar!

Je wilt met een maatje minder de zomer in, het sporten weer gaan oppakken of gewoon wat beter voor je lichaam zorgen. Wat jouw reden ook is: een gezondere levensstijl is altijd een goed idee. Je bent minder vatbaar voor griep, je huid krijgt een welkome boost, je slaapt er lekkerder door, hebt meer energie én je zit beter in je vel. Meer aanmoediging heb je niet nodig toch?

In dit blog geven we je tips voor gezond(er) eten en drinken en voor verantwoorde snaaierij. Keep on reading!

Start met vitaminerijke drankjes

Je hebt per dag zo’n twee liter vocht nodig. Als je graag koffie drinkt en ‘s avonds een glaasje wijn zelfs nog meer, omdat deze drankjes ervoor zorgen dat je extra vocht verliest. Je houdt je vochtgehalte het best op peil te houden met water, maar er zijn gelukkig ook genoeg smakelijke en gezonde alternatieven.

Maak gezonde drankjes zelf met een blender en je proeft de natuur.

Tip 1 | Ga voor een fruitsapje. Sinaasappels, pompelmoezen en ananassen zitten bomvol vitamine C. Daar wordt je lijf extra blij van.

Tip 2 | Tomaten en bieten zitten tjokvol gezonde stoffen, zoals kalium, ijzer en vitamine B1. Tomatensap en bietensap zijn dan ook ideale dorstlessers in de wintermaanden.

Tip 3 | Maak een smoothie van groenten zoals spinazie, bleekselderij en komkommer. Voeg nog een appel en een beetje citroensap toe voor de smaak en een stukje gember voor een extra boost aan vitaminen en mineralen.

Gezonder eten doe met deze 3 tips

Gezond eten doe je door je maaltijden te bereiden met verse producten. Voedingsmiddelen die bewerkt zijn, pakjes en zakjes laat je dus beter links liggen. Maar er is meer dat je kunt doen om het nieuwe jaar gezond te beginnen:

Tip: 1 | Heb je ’s avonds geen tijd om urenlang in de keuken te staan? Maak een stoofpotje, een ovenschotel of bereid de maaltijd in een tajine. Even de ingrediënten aanbraden en hup de pan/schaal/tajine in om verder te garen. Kun jij ondertussen lekker met de benen hoog rustig bijkomen van je dag.

Tip 2 | Je lijf is dol op variatie. Er zijn zoveel verschillende voedingsmiddelen dat het gewoonweg jammer is om elke vrijdag opnieuw die volkorenmacaronischotel te maken en elke dinsdag broccoli te eten. Never a dull moment: dus probeer elke week een nieuw recept uit. Gooi voor de verandering eens een pastinaak in je boodschappenmandje en vervang de rijst door couscous (zó klaar én perfect voor bij de tajine).

Tip 3 | Honger is een gewoontedier, dus plan je eetmomenten en je zult minder last hebben van tussentijdse cravings. Na een week of twee is je lichaam gewend aan het nieuwe eetpatroon. Je zult zien dat je minder snel de neiging hebt om nog even een graai in die koekjestrommel te doen.

Tip 4 | Laat de braadpan eens een dagje in de kast liggen en kook, stoom of grill je eten. Een makkelijkere manier om ongezonde vetten te vermijden is er niet!

Maak lekkere én gezonde baksels met deze tips

Ook al start jij het nieuwe jaar in een gezonde modus: af en toe wat lekkers eten mag natuurlijk best. Helemaal omdat er voldoende mogelijkheden zijn om verantwoord én smakelijk te snoepen. Wat dacht je van carrotcake, bananencake, volkoren muffins en gezonde brownies? Een paar algemene richtlijnen voor gezond bakken zijn deze: 

Tip 1 | Gebruik amandelmeel of havermout in plaats van witte bloem. Amandelmeel is bijvoorbeeld koolhydraatarm, glutenvrij en gewoon heel erg lekker.

Tip 2 | Verwerk extra pure chocolade in je baksel in plaats van witte chocolade of melkchocolade. Pure chocolade is een goede antioxidant, verlaagt je bloeddruk en bevat stofjes die je een geluksgevoel geven.

Tip 3 | Schuif de geraffineerde suiker aan de kant en zoet je bakproduct met dadels, banaan, appelmoes, ahornsiroop of kokosbloemsuiker.