Drink jezelf gezond met deze voorjaarsdrankjes

12-05-2023

Drink jezelf gezond met deze voorjaarsdrankjes

De tijd van twijfel is voorbij: je gaat vandaag nog beginnen met die positieve, gezonde leefstijl die je al zo lang voor ogen hebt. De auto blijft wat vaker op z’n parkeerplek staan, je gaat meer bewegen én meer verantwoorde maaltijden in elkaar draaien. Het voorjaar is er de perfecte tijd voor. Wist je trouwens dat je jezelf ook gezond(er) kunt drinken? Met zelfgemaakte smoothies, sapjes en andere voorjaarsdrankjes geef je je lijf moeiteloos een fijne vitamine- en energy boost. En ze smaken nog verrukkelijk ook.

Smoothies en sapjes zijn goed voor huid, haar en nog veel meer

Met een smoothie of een zelfgemaakte limonade les je niet alleen je dorst, maar verrijk je je lichaam ook nog eens met allerlei fijne vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Nou hangt de vitamine D in dit seizoen praktisch in de lucht (dankjewel zon!), dus die slaan we lekker over, maar wat dacht je van een shotje vitamine A of C of van wat extra ijzer? Let’s get to it.

  1. Maak een smoothie met als basis volle melk en/of yoghurt. Voeg daar wat bladspinazie en sinaasappels aan toe en je vitamine A-booster is klaar. Maak hem verder op smaak met banaan, appel en een citroen. Vitamine A is onder andere belangrijk voor een gezonde huid en gezonde haren en ogen.
  2. Op zoek naar meer weerstand? Dan moet je zeker deze smoothie proberen voor een extra stoot vitamine C en E. Vul je blender met gojibessen, citroen en lijnzaad. Doe er daarna wat vers geperst sinaasappelsap, een flinke scheut yoghurt en een handje bladspinazie bij. Vitamine C en E zijn antioxidanten. Ze helpen bovendien je huid stevig en elastisch te houden.
  3. Een drankje waar je hele lijf blij van wordt? Breng een pannetje met 50-100 ml water, suiker en citroensap aan de kook. Laat het heel even koken en haal het daarna van het vuur af om af te koelen. Pureer stukjes watermeloen en perzik en/of een handje zwarte bessen met de staafmixer. Meng de afgekoelde siroop met de vruchtenpuree. Zeef hierna je zelfgemaakte fruitsiroop. Leng je siroop aan met water en garneer de glazen met een schijfje meloen. Of vul een drankdispenser met deze smakelijke limonade en voeg er stukjes fruit aan toe.

Verfrissende ice tea

Wist je dat ijsthee, na cola, de meest gedronken frisdrank is van Nederland? Geen wonder, want ijsthee is een heerlijke en gezonde dorstlesser als de buitentemperaturen stijgen. Dat is ook precies de reden dat het drankje zo populair is. Lang, lang geleden liet men thee al bewust afkoelen voor het te drinken, om het vervolgens aan te lengen met sterke drank. Begin vorige eeuw werd de variant zonder alcohol geliefd. Aanleiding daarvoor was de Amerikaanse theehandelaar Richard Blechynden die op een zonovergoten dag zijn warme drank niet verkocht kreeg en besloot ijs toe te voegen. Daar zijn wij hem nog altijd dankbaar voor. We drinken zo graag ijsthee met z’n allen dat we 10 juni tot National Iced Tea Day hebben gebombardeerd. Wil je ijsthee inpassen in je nieuwe gezonde leefstijl? Maak hem dan zelf. Je hebt dan helemaal zelf in de hand hoeveel suiker of honing je eraan toevoegt.

Zelf ijsthee maken

Zelf ijsthee maken is een fluitje van een cent. Zet eerst thee van losse zwarte, groene of witte theebladeren. Let op: zwarte thee zet je met water dat 100 graden is, voor groene en witte thee laat je het theewater eerst afkoelen tot 80 graden. Laat de theebladeren zo’n 3 minuten trekken en schep of schenk er ondertussen naar wens een kleine hoeveelheid suiker of honing in. Verwijder de theeblaadjes en voeg een smaakje toe. Populaire ice tea-smaken zijn citroen en perzik, maar je kunt je eigen ijsthee ook smaak geven met mango, munt of zelfs aardbei. Laat de ijsthee hierna op een koele plek afkoelen. Daarna is dit heerlijke voorjaarsdrankje klaar om te serveren. Tip: met wat klinkende ijsblokjes in elk glas blijft het drankje ook in de volle zon nog even koud. Vind je de thee wat te sterk? Leng de ijsthee dan gelijk aan met wat koud water. Ook handig als je flinke dorst hebt, want je ijsthee heeft zo eerder de gewenste temperatuur bereikt.

Frisse waterdrankjes met fruit en kruiden

Wat kan met heet water, kan natuurlijk ook met koud water. Water-met-een-smaakje is een welkome dorstlesser bij een lunch of diner in de zon en een prettig alternatief voor gewoon water. Hier zijn vijf voorbeelden van drankjes met water en fruit of met kruiden:

  1. Citroenwater: knijp een halve citroen uit in een glas water en voeg eventueel wat honing of muntblaadjes toe voor extra smaak. Garneer de karaf met een schijfje citroen.
  2. Komkommer-muntwater: voeg voor dit licht kruidige drankje simpelweg wat schijfjes komkommer en enkele muntblaadjes toe aan een kan water.
  3. Aardbei-basilicumwater: voor deze niet alledaagse combinatie vul je de waterkan met gehalveerde aardbeien en basilicumblaadjes. Laat het hierna eerst een paar uur in de koelkast staan zodat de smaken goed in het water trekken.
  4. Ananas-kokoswater: voor deze tropische combinatie smokkelen we een beetje en gebruiken we kant-en-klaar kokoswater. Voeg stukjes ananas aan het kokoswater toe en je hebt niet alleen een fijne dorstlesser, maar ook nog eens een perfect drankje voor een tropisch feestje. Vergeet in dat geval niet om elk glas te voorzien van een parasolletje.

Vers geperst sap: zo bewaar je dat het beste

Wie nog een paar appels, peren of sinaasappels in de fruitschaal heeft liggen, is nog slechts enkele handelingen verwijderd van een smakelijke dorstlesser. Verse fruitsappen zijn het lekkerst én het meest voedzaam wanneer ze vers worden geperst. Maar hou je wat over, dan zou het mooi zijn als ze de volgende dag nog net zo lekker smaken. Om de versheid en de kwaliteit van je fruitsap te behouden, zijn er enkele belangrijke tips voor het bewaren:

  1. Koel bewaren: bewaar het sap in een afgesloten container in de koelkast om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Het sap blijft maximaal 3-4 dagen vers als het op de juiste manier wordt bewaard.
  2. Giet het sap in een glazen kan: glas absorbeert geen geuren of smaken. Zou je een plastic PET-fles gebruiken, dan kan deze bovendien giftige stoffen afgeven aan je sap en is je drankje ineens niet meer zo gezond. Sluit de glazen kan luchtdicht af met folie, een kurk of een deksel.
  3. Kies een kan die past bij de hoeveelheid sap die je wilt bewaren. Hoe minder lucht er bij je sapje komt, hoe beter de smaak behouden blijft.
  4. Vries het sap in. Bevroren sap kan maximaal 6 maanden bewaard blijven.

Let's hydrate!