Met deze 4 praktische tips creëer je een feestelijk diner!

12-12-2022

Met deze 4 praktische tips creëer je een feestelijk diner!

Of je de decembermaand nou aangrijpt om elkaar cadeaus te geven of niet: uitgepakt wordt er altijd. Hooggehakt, frisgestreken en met een hoog bling-gehalte zwaaien we het oude jaar uit en dansen we met elkaar het nieuwe jaar in. Met z’n tweeën, met familie of met de hele vriendenclub. Samen eten en met elkaar proosten op de goede dingen van het leven hoort daar natuurlijk bij. Ben jij dit jaar degene die de deuren opengooit en ze hartelijk ontvangt? In dit blog deel ik enkele tips met je voor heerlijke feestdagen zonder stressvlekken.

Een mooie aangeklede tafel is zó geregeld

Je kunt natuurlijk doen wat je al jaren doet óf meegaan met de trends. Dat laatste is dit jaar wel heel gemakkelijk, want de minimalistische look is in. Je hoeft dus niet veel op tafel te zetten om een wauw-effect te creëren. Wel moet je even goed nadenken wát je dan op tafel zet aan decoratie en servies en je moet even bewust nadenken over de kleuren. Met deze drie ingrediënten tover je elke tafel in no time om tot een uitnodigend, gezellig feestje.

1 | Sfeerverhogende decoratie

Bij een minimalistische aankleding heb je slechts enkele goed gekozen accessoires nodig. Zorg voor extra sfeer door het gebruik van natuurproducten:

  • Drie tot vijf kleine glaasjes met een paar takjes eucalyptus.
  • Gebruik vuurdoorn (struik uit de rozenfamilie) met rode besjes op tafel.
  • Schuif een takje hulst in elk servet.

2 | Gebruik bijpassend servies

Minimalisme hoeft niet sober te zijn. Integendeel, volg deze stappen en jouw tafel oogt al veel gezelliger:

  1. Kies om te beginnen voor effen borden in rustige kleuren zoals wit, grijs of crème.
  2. Leg vervolgens op elk bord een stoffen servet (Pinterest en Instagram barsten van de eenvoudige vouwinstructiefilmpjes).
  3. Zet onder elk bord een onderbord bijvoorbeeld van riet of zeegras.
  4. Maak het af met houten serveerplanken. Deze zijn perfect als rustieke onderzetters of om kleine hapjes op te presenteren.

Extra tip voor een klassiek diner

Arrangeer de borden in volgorde van gebruik op tafel en leg het benodigde bestek ernaast. Een van mijn favoriete serviezen van dit moment is de serie Nordic van Palmer. Dit servies straalt elegantie en rust uit. De groen/witte borden en kommen hebben namelijk een heerlijk winterse uitstraling. Wat zorgt voor een sfeer verhogende beleving aan jouw tafel en geeft een extra touch aan het eten dat wordt geserveerd. 

3 | Mind your colours!

Kerst en kitsch gaan heel goed samen, maar bij een minimalistische look past het niet. Laat daarom dit jaar de kerstversiering met discolampjes op zolder liggen en beperk je tot twee, drie kleuren voor de decoratie van je eettafel en je huis. In december ligt het voor de hand dat groen een van de basiskleuren is in je huis. Vul het groen aan met zwart en zilver of goud, met wit en grijs, of met wit en beige.

4 | De final touch: muziek

Het is fijn binnenkomen in een ruimte waar muziek de stilte vult. En je kent me: ik zou het je niet aanraden als je dat niet vrij eenvoudig voor elkaar kunt boksen. Er zijn eindeloos veel online playlists te vinden met kerstmuziek, dinermuziek en oudejaarsavondmuziek. Zit muziek streamen er niet in of zit er straks een gemengd gezelschap aan tafel waardoor het vinden van de juiste playlist alsnog een uitdaging wordt? Tussen kerst en oud & nieuw biedt de Top 2000 uitkomst met 2000 nummers die vrijwel iedereen leuk vindt.

Extra tip voor een sharing diner

Bij een sharing dinner mag je de grote borden in de kast laten staan. In plaats daarvan gebruik je grote schalen en serveerplanken en een mix van kleine bordjes en kommetjes. Om deze luchtige manier van samen eten te benadrukken kun je er ook voor kiezen om verschillende serviezen met elkaar te combineren. Voorkom dat het geheel te druk wordt en gebruik serviezen met eenzelfde kleur of stijl of die van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, zoals aardewerk. 

Je ziet het: met slechts een beetje creativiteit en een vleugje James-inspiratie verander jij jouw thuis in een gezelligheidsmagneet en ligt een sprankelende decembermaand binnen handbereik.