Carnaval vieren doe je zo

09-02-2023

Carnaval vieren doe je zo

Samen proosten, bij elkaar inhaken en feesten tot iemand het licht uitdoet, is altijd een goed idee. Helemaal als het voorjaar in zicht komt én de voorbereidingen van het drie dagen durende knalfeest dat je te wachten staat al ruim drie maanden aan de gang zijn. Je carnavalsoutfit is geregeld, de planning is duidelijk: je hoeft nu alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. En ik ga je daarbij helpen.

Een stevige bodem leggen

De ervaring leert: met een stevige bodem in je maag, ben je beter bestand tegen een middag en avond die voor een groot deel gevuld worden met alcohol. Een volle maag vormt namelijk een buffer tussen je biertje en je maagwand en vertraagt zo de opname van alcohol in je bloed. Zou je met een lege maag aan de carnaval beginnen, dan wordt de alcohol binnen enkele minuten in je bloed opgenomen en linea recta naar je brein getransporteerd. Het resultaat: je staat in no time te zwaaien op je benen. Gezellig, maar de kans dat je voortijdig het carnavalsfeest moet verlaten is ook een stuk groter. Hier zijn drie tips om dat te voorkomen:

  • Eet koolhydraten. Die vind je onder andere in groente, aardappels en volkoren granen. Dat is dus zo geregeld met een stamppot-maaltijd of met een volkoren pastaschotel. Een pizza kan trouwens ook. Pizzadeeg en kaas zitten bomvol koolhydraten. 
  • Eet vetten en eiwitten. Die vind je onder meer in vis, plantaardige oliën, noten en zaden. Combineer bijvoorbeeld een stukje zalm met avocado en tomaat. Beleg een paar bruine boterhammen of een volkoren wrap met avocado en een eitje. Of vul een kom met kwark met noten, lijnzaad en stukjes kiwi. 
  • Vermijd zout. Hierover kan ik kort zijn: zout staat de afbraak van alcohol in weg. Laat die zoutmolen dus maar in de kast staan.

Serveer een goedgevulde borrelplank

Start de carnavalsgekte alvast bij jou thuis? Zoek de meest grote borrelplank op die je hebt en vul ‘m met allerlei kleine hapjes. Of zet de tafel vol met allemaal kleine schaaltjes en kommen vol lekkers, zoals deze vrolijke exemplaren van Colori Del Sud. Natuurlijk sta je tijdens carnaval het liefst zo min mogelijk in de keuken. Deze hapjes voorzien iedereen van de benodigde koolhydraten, vetten en eiwitten. Ze zijn bovendien snel klaar én smaken verrukkelijk:

  • Volkoren toastjes met pittige hummus of muhammara
  • Hapklaar fruit, zoals stukjes meloen en druiven
  • Snoeptomaatjes, komkommer en paprika
  • Twee soorten olijven
  • Kipspiesjes en gehaktballetjes (vergeet de prikkertjes niet)
  • Een variatie aan kaasjes: camembert, brie, port salut en oude kaas met een paar handjes walnoten en pistachenoten ernaast

Proost! Borrelglaasjes

Al dat eten maakt dorstig. En hoewel water de meest ideale dorstlesser is voor je je in het feestgedruis stort, wil je ook alvast met je vrienden klinken op wat gaat komen. Borrelglaasjes zijn dan ideaal. Kies wel voor een paar stevige exemplaren die een enthousiaste toast kunnen hebben. Ik ben bijvoorbeeld fan van de Elysia borrelglazen van Pasabahce: prachtig geslepen en extreem sterk tegelijk. Je serveert er in stijl typische carnavalsdrankjes mee, zoals:

  • Flügel
  • Apfelkorn (of een 50/50-mix van Apfelkorn en wodka)
  • Boswandeling
  • Trojka