It’s Brunch O’Clock: Inspiratie voor een laat ontbijt of vroege lunch!

26-06-2023

It’s Brunch O’Clock: Inspiratie voor een laat ontbijt of vroege lunch!

Breakfast + lunch = brunch. Met dit Engelse woord combineren we een laat ontbijt met een vroege lunch. Van origine werd zo’n brunch enkel op zondagochtend georganiseerd, maar tegenwoordig kan dat natuurlijk ook prima op een zaterdag. Waar je je nog meer aan dient te houden als je een echte brunch wilt organiseren? Dat je zowel koude als warme gerechten serveert, wat dacht je bijvoorbeeld van heuse Eggs Benedict? De brunch-gerechtjes komen nog beter tot hun recht op een prachtig gedekte tafel. Of op een mooi picknickkleed als je gaat voor een brunch buiten.

Eggs Benedict = appeltje eitje

Wie brunch zegt, zegt Eggs Benedict. Een classy brunchgerecht dat stamt uit het oude New York. Wat je nodig hebt? Geroosterd brood of Engelse muffins als je het authentieke receptvolgt plus een aantal eieren, wat ham, bacon of zalm en een pakje Hollandaisesaus (deze kun je natuurlijk ook zelf maken). Alle hoeveelheden naargelang het aantal gasten.

1 | We starten met het toasten van het brood. Gebruik je Engels muffins? Dan snijd je deze open om ze vervolgens te kunnen beleggen.

2 | Vervolgens leg je het gekozen beleg klaar en indien nodig bereid je deze alvast: je kunt de ham of bacon grillen of bakken en de zalm in dunne plakken klaarleggen.

3 | Verwarm de Hollandaisesaus rustig in een pannetje op een laag vuurtje.

4 | Can I have your attention please? Het is namelijk tijd om de eieren te pocheren; een essentieel onderdeel van Eggs Benedict. But first: zorg dat je het benodigde aantal borden met daarop één of twee plakken brood (of Engelse muffins) en ham/bacon/zalm klaar hebt staan. Breng in een pan een laag water aan de kook. Voeg hier een royale scheut witte wijnazijn aan toe; dit zorgt ervoor dat het eiwit straks beter aan de buitenkant stolt. Dan maak je met een lepel een draaikolk in het water door in het midden van de pan een draaiende beweging te maken. Breek een ei open en giet deze direct, maar voorzichtig in de draaikolk. Haal het ei na drie of vijf minuten voorzichtig uit de pan met een schuimspaan: drie minuten voor een zacht gepocheerd eitje, vijf minuten om ‘m iets harder gekookt te krijgen. Laat ‘m iets uitlekken boven de pan en daarna op keukenpapier. Vervolgens leg je dit gepocheerde eitje bovenop de ham/bacon/zalm en maak je het geheel af door er wat Hollandaisesaus overheen te schenken.

 

Tafeltje dekje

Naast Eggs Benedict op je bord, nodigt een brunch uit om de tafel aan te vullen met gerechtjes op mooie grote serveerschalen. Denk aan een schaal met kleine stukjes wraps met roomkaas en zalm, en roomkaas en komkommer voor de vega-gasten. Voor extra kleur en keuze kun je los gaan door te variëren met tortilla-, bieten- en wortelwraps. Qua beleg kun je het ook zo uitgebreid maken als je zelf wilt: denk aan gerookte kipfilet, avocado of een kleurrijke bietenspread. Stel je voor: daarnaast vers fruit dat prijkt op een vrolijk gekleurde serveerschaal. En een all-time persoonlijke favoriet zijn Engelse scones met clotted cream en jam. Dit alles staat natuurlijk het mooist op een vrolijk tafelkleed. Tip: versier je tafel met kleine vaasjes met daarin vers geplukte veldbloemen. Kies voor bijpassend servies en maak het geheel af met kleurrijke servetten en je zondagse brunch (oké, op zaterdag mag ook) kan beginnen!

Brunch to go

Zin om op een culinair avontuur te gaan? Brunchen kan ook heel goed in een park, langs het water of in het bos. Het menu blijft onveranderd; de gerechtjes zijn goed te verpakken en mee te nemen in je fietstassen. (Een uitzondering zijn natuurlijk de gepocheerde eieren; die lenen zich niet goed voor een fietstocht over hobbelige zandwegen.) Wel hebben we nog een aantal tips voor je om je brunch om te toveren in een heuse picknick.

  • Allereerst: neem een dik en stevig picknickkleed mee; comfortabel om op te zitten en groot genoeg voor je hele gezelschap.
  • Kies daarnaast voor stevige glazen, maar licht genoeg om mee te dragen.
  • Maak een keuze uit lichte borden of enkel een servetje om je gerechtjes van te eten.
  • Een driedelig bestek is wat onhandig om mee te nemen, maar die kun je bij je picknick goed vervangen door cocktailprikkers.
  • Plek over in je fietstassen? Dan kun je nog kiezen voor een of enkele kussens om de lange zomerse zit nog nét iets comfortabeler te maken.

Fietstassen vol? It’s brunch o’clock!