7 tips voor een georganiseerde keuken

28-12-2023

7 tips voor een georganiseerde keuken

Plezier in het koken heb je vooral als je zonder hindernissen te werk kunt gaan. Daarom is het essentieel om jouw keuken opgeruimd te houden. Om je hierbij een handje te helpen, deel ik 7 praktische adviezen met je voor een georganiseerde keuken. Variërend van het gebruik van voorraadpotten tot het herindelen van jouw besteklade.

1 | Begin met een grote schoonmaak

Creëer een frisse ruimte in jouw keuken door te starten met een grote schoonmaak. Haal alle mokken, koffiebekers, theeglazen en wijnglazen uit de kasten en besluit wat je echt nodig hebt. Dit is namelijk hét moment om afscheid te nemen van dat gechipte bord of dat enkele theeglas zonder wederhelft. Geef de overgebleven serviesstukken een grondige wasbeurt. Want met een schone lei beginnen is de basis van een georganiseerde keuken.

2 | Ontdek de charme van voorraadpotten

Omarm de gezelligheid en functionaliteit van voorraadpotten in jouw keuken. Glazen potten en weckpotten zijn niet alleen praktisch om je ingrediënten vers en overzichtelijk te houden, maar ze voegen ook een stukje charme toe aan jouw georganiseerde keuken. Lijn je glazen potjes met deksel netjes uit op een plank of op het aanrecht en vul ze met alles van pasta tot aan kruiden.

3 | Een besteklade vol overzicht

Geef je besteklade een make-over en je zult merken hoe een simpel klusje wonderen doet voor de hele keuken. Sorteer je bestek en keukengerei en geef elk item een vaste plek. Het gebruik van scheidingsvakken of bestekbakken helpt bij het creëren van een overzicht waar je u tegen zegt. Door je bestekset netjes te ordenen heb je altijd het juiste mes, vork of lepel snel bij de hand.

4 | Bespaar ruimte met opgestapelde borden

Maximaliseer de ruimte in jouw keukenkasten door borden slim op te stapelen. Heb je een complete serviesset met dinerborden, diepe borden, kommen en schalen? Stapel dan elk formaat bord apart. Dit zorgt niet alleen voor een ordelijk aanzicht, maar maakt het ook eenvoudiger om snel het juiste bord te pakken tijdens het voorbereiden van een maaltijd. Bovendien, door borden te stapelen wordt elke centimeter in jouw kast optimaal benut en houd je ruimte over voor andere essentials, zoals die mooie wijnglazen of speciale mokken die je op het oog hebt.

5 | Zo passen al jouw glazen perfect in de kast

Creëer een oase van rust in je keuken door glazen slim op te bergen. Begin met stapelbare waterglazen: deze kun je eenvoudig op elkaar plaatsen zonder dat ze veel ruimte in beslag nemen. Voor theeglazen en koffiebekers is het handig om gebruik te maken van een mokkenboom of speciale houders. Je wijnglazen hang je op aan een glazenrek die je heel gemakkelijk zelf in je keukenkastje bevestigt. Zo houd je je wijnglazen ook nog eens heel én stofvrij.

6 | Pannen opbergen doe je zo

Pannen kunnen veel ruimte in beslag nemen, maar met de juiste tips stapel je ze op een handige manier op. Kies er bijvoorbeeld voor om pannen met dezelfde diameter op elkaar te stapelen, met de handvatten naar dezelfde kant wijzend. Heb je pannen die je minder vaak gebruikt? Berg deze op een hogere plank op of hang ze aan een pannenrek. Zo gebruik je de beschikbare ruimte optimaal en houd je de pannen die je regelmatig gebruikt bij de hand.

7 | Jouw keukenhulpjes binnen handbereik

Hoe zorg je ervoor dat jouw onmisbare keukenhulpjes altijd binnen handbereik zijn zonder dat ze rommel veroorzaken? Zorg eerst dat je je keukengerei organiseert op basis van gebruik. Plaats snijplanken en messen dicht bij het aanrechtblad waar je je eten bereid, en houd pollepels en spatels bij de kookplaat. Plaats de keukenhulpjes vervolgens in stijlvolle houders om ze te scheiden en organiseren!