5 manieren om koffie en thee te serveren

25-09-2023

5 manieren om koffie en thee te serveren

Of je nu een doorgewinterde barista bent die op zoek is naar inspiratie of gewoon graag je koffie- en theemomenten speciaal maakt: je bent op de juiste plek beland. In dit blog deel ik namelijk vijf manieren om je koffie en thee te serveren. Koffie en thee zijn namelijk veel meer dan warme brouwsels om je dag mee op te starten. Ze stimuleren sociale verbondenheid en zijn vaak diep geworteld in de cultuur van een land. Dus zet je koffiezetapparaat of waterkoker maar vast aan, leun achterover en verdiep je in deze vijf verschillende manieren om je koffie- en theegenot te upgraden.

1 | Lekker basic: de koffiemok en het theeglas

De functionele drinker grijpt er blindelings naar: de koffiemok of het theeglas. ’s Ochtends, met een half oog op de klok, blijft er vaak weinig ruimte over voor wat anders. En toch… Gun jezelf een paar fraai vormgegeven mokken – heb je deze kleurrijke Grespresso koffiekoppen al gezien? – en til dat gehaaste koffiemoment in de ochtend moeiteloos naar een hoger niveau zodat je wérkelijk goed je dag begint. Wat de theeliefhebbers onder ons betreft: een verfijnde kop-en-schotel of een hoog theeglas roepen al snel dat ultieme me-time gevoel op dat je kan overvallen tijdens een high tea of in een hippe bar. Maar dan gewoon aan je eigen keukentafel. Ach, was alles maar zo gemakkelijk!

2 | The easy way: thee in een dispenser of tap

Ontvang je regelmatig veel gasten of druppelen ze vaak langzaam één voor één binnen? Wat de gelegenheid ook is: het kan nooit de bedoeling zijn dat je met een verhit hoofd van je gasten naar de keuken rent en weer terug. Een drankdispenser of tap is dan je redder in nood. Zet er een paar naast elkaar en vul er één met koffie en één met thee. Let er wel op dat je dubbelwandige drankdispensers gebruikt die gemaakt zijn voor warme dranken. Dit soort dispensers zijn weliswaar niet de meest sexy exemplaren, maar als je de ruimte eromheen opvult met een potje verse honing, schijfjes citroen, een strooibeker cacaopoeder en een kommetje basterdsuiker krijgt je presentatie alsnog een dikke 10.

PS Op een warme dag vul je de dispensers uiteraard met je zelfgemaakte ice tea en/of koude koffie (cold brew).

3 | Doe maar chic! Koffie in cocktailglazen en glazen met reliëf

Er zijn weinig drankjes zo geruststellend als een verse kop koffie. Tegelijkertijd zijn er weinig drankjes zo verfijnd als een elegante cocktail in een glas. Wanneer je deze twee werelden samenbrengt, staat je een hemelse combinatie te wachten. De diepe, rijke smaak van koffie vermengt zich namelijk maar wat graag met de complexe smaken van sterke dranken en likeuren. Gepresenteerd in een (koffie)cocktailglas, voeg je een extra vleugje glamour toe aan het drinken van koffie. Wat dacht je van een Coffee Caipirinha (met witte rum en espresso), een Mochatini (met Tia Maria, wodka en koffie) of een Espresso Martini (met espresso, jenever en Kahlua)? Trouwens, wat met koffie kan, kan ook met thee: een earl grey marteani of een Gin&Tea geven je avond een fijne twist.

4 | Puur natuur: serveer op een houten serveerplank

Stel je voor: een houten serveerplank waarin de nerven van het hout goed zichtbaar zijn. Daarop een kleine mok in een warme aardetint waaruit warme dampen omhoog kringelen. Ernaast liggen, behalve enkele suikerklontjes, ook twee zelfgebakken gemberkoekjes of wat ruwe brokken chocola. Begin je al te watertanden? Natuurlijk dragen alle onderdelen op de serveerplank bij aan het plaatje, maar alles begint met de plank. Het hout vormt de rustieke en ambachtelijke basis van dit koffie- of theemoment dat je in je eentje of met z’n tweeën beleeft. Ze verfraait de presentatie én brengt een gevoel van vakmanschap over. Het laat bovendien zien dat je echt hebt nagedacht over het creëren van een ontspannen setting waarin je gasten tot rust komen.

5 | Losse thee in een weckpot

Vaak grijpen we gedachteloos naar onze favoriete theesmaak zodra er een kop dampend heet water voor ons staat. Dat kan natuurlijk ook anders. Voeg een scheutje avontuur toe aan je theemoment! Vul daarvoor enkele glazen weckpotten met losse thee in verschillende smaken. Dat ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar heeft nog een paar voordelen:

  • Een weckpot sluit goed af en houdt de theebladeren in topconditie.
  • Door een weckpot te openen komt de geur van de theebladeren vrij. Je gasten kunnen op die manier heel eenvoudig bepalen welke geur (en smaak) bij hun stemming past.
  • Het zicht op de verschillende theebladeren nodigt uit om eens voor een andere smaak te gaan.

Voorzie de weckpotten van handgeschreven labels en leg er een thee-maatlepel bij of leg naast elk theeglas een thee-ei-lepel. Daarmee schep je in één beweging de juiste hoeveelheid theebladeren uit de weckpot. Vervolgens laat je de lepel rustig in het warme water zakken zodat de thee kan trekken. Pak jij alvast de koekjestrommel erbij?