4x ideeën voor frisse, fruitige gerechten

01-08-2022

4x ideeën voor frisse, fruitige gerechten

Van aardbei tot bramen en van frambozen tot kersen, bosbessen, perziken, abrikozen en pruimen. In de zomer is de keus aan heerlijk vers fruit enorm. Genoeg vitamines binnenkrijgen is dan ook supereenvoudig deze zomer. Zeker als je lekker blijft variëren met je gerechten. Daarom deel ik in dit blog vier ideeën voor frisse, fruitige verrassingen om je gasten en jezelf mee te verblijden.

Verkoelende sorbet met vers fruit

Wie zomer zegt, zegt sorbet. Een sorbet is perfect zelf te maken met bevroren fruit, water en suiker. Meng dit in de juiste verhoudingen door elkaar met behulp van een blender en je gaat flink punten scoren bij je vrienden. Pak een paar hoge glazen uit de kast en vul ze met een laagje vers fruit. Uit het ijs haal je twee ijsbollen per persoon die je bovenop het fruit legt. Vervolgens voeg je opnieuw vers fruit toe. Daaroverheen schenk je een scheut vruchtensiroop of een chocolade dessertsaus. (Heb je wel zin in een sorbet, maar ben je niet van plan zelf ijs te draaien? In de winkel zijn natuurlijk ook de heerlijkste ijssoorten te vinden.) Voor nog meer feest top je de sorbet af met een flinke toef slagroom. Serveer je sorbet met een lange ijslepel, een rietje en een kleurig parapluutje.

Frisse fruitsalade

Een fruitsalade is op warme dagen een zalig alternatief voor groente. Zacht zomerfruit bevat gemiddeld meer voedingsvezels dan ander fruit en zit bovendien vol vitamine C. Allemaal fijne voedingsstoffen dus en veel smaak voor maar weinig calorieën. I tell you: it’s a match made in heaven. En door het fruit niet te bewerken – zoals pureren of verwarmen – behoud je al die goede eigenschappen.

Wat dacht je van een combinatie van aardbei, framboos, blauwe bessen, kiwi en mango? Voor een extra smaakexplosie voeg je wat blaadjes munt toe. Maar niks zo fijn als variatie, dus de keer erop stel je een salade samen van peer, rode druiven, meloen, kiwi, ananas en wilde perzik.

Wil je je gasten echt verrassen? Maak dan eens een regenboogsalade. Je kiest het fruit dan op basis van kleur en husselt het vervolgens niet door elkaar, maar legt het fruit per soort tegen elkaar aan. Al die kleuren zien er niet alleen feestelijk uit, maar zijn ook nog eens gezond omdat elke kleur z’n eigen voedingsstoffen levert.

Hou je wat fruitsalade over? Je houdt je salade twee dagen goed door ‘m in een afgesloten bak in de koelkast te bewaren. Fruit dat snel bruin wordt, zoals appels, hou je fris door er een beetje citroensap overheen te sprenkelen.

Dorstlessende drankjes met zomerfruit

In de zomer zijn we allemaal op zoek naar lekkere dorstlessers. Een echte trend hierin is het serveren van water met fruit. Het is geen geheim dat water het meest gezond is om te drinken, maar op den duur wordt het ook wat eentonig. Dat los je op door fruit toe te voegen aan plat of bruisend water. Het fruit geeft een lichte smaak af aan het water en ziet er bovendien erg mooi uit in een transparante karaf of drankdispenser. Eigenlijk komt elk fruit hiervoor in aanmerking, maar mijn absolute favoriet is: aardbei met limoen en blauwe bessen. Ook munt en komkommer zijn trouwens heerlijk verfrissend op zomerse dagen.

 

Smullen van smoothies met fruit

Smoothies van fruit tillen het advies ‘twee stuks fruit per dag’ naar een heel nieuw level. Want man, wat zijn ze lekker. Twee stuks bevroren fruit en wat sinaasappelsap of melk (zoals karnemelk, amandelmelk of kokosmelk), meer is er in basis niet nodig. Om je smoothie wat meer body te geven, voeg je Griekse yoghurt of kwark toe. Voor meer vezels is een handje havermout of lijnzaad genoeg. Ook kun je je smoothie aanvullen met twee volle handen verse bladspinazie. De spinazie verandert de smaak nauwelijks, maar kleurt de smoothie wel mooi groen en je krijgt zo ongemerkt extra vezels binnen. Lekker, lekker!

Schenk de smoothie in een mooi smoothieglas, zoals deze van Durobor. Rietje erin en genieten maar!

PS: Heb je meer fruit dan nodig is?

Soms heb je fruit over. Omdat er minder eters zijn dan je had verwacht of omdat je moestuin ineens overloopt van de aardbeien. Wat je dan kunt doen is je fruit inmaken. Een kwestie van het fruit verhitten en in een weckpot bewaren zodat je er op een later moment alsnog van kunt genieten. Elk type fruit vraagt om een andere verhittingsduur, dus laat je hier goed over informeren. Aanwijzingen voor hoe je dat precies doet, vind je volop op internet.